Tarım için dev proje

Tarım arazileri suya kavuşacak...

Tarım için dev proje
Ülkemizde geçen yıl başlatılan '1000 Günde 1000 Gölet GÖL-SU Projesi' ile 4 milyon 260 bin dekar tarım arazisi suya kavuşacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene hayata geçirilen '1000 Günde 1000 Gölet GÖL-SU Projesi' hız kesmeden devam ediyor. Proje kapsamında büyük sulama alanlarının yer almadığı kırsal kesimlerde kısa sürede göletler oluşturularak sulu tarıma geçilecek. Çalışmalar tamamlandığında yaklaşık 4 milyon 260 bin dekar tarım arazisi, suyun verimli kullanılmasını sağlayan cazibeli sulama sistemiyle sulanacak ve 300 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak.
Bütün göletler tamamlandığında 1 milyar 55 milyon metreküp su depolanacak ve tarım alanlarının sulamaya açılmasıyla yılda 900 milyon lira gelir artışı sağlanacak. Ayrıca projeyle büyük sulama projeleri dışında kalan arazilerin sulu tarıma açılması ve köyden kente göçün önlenmesi amaçlanıyor.
Bin 29 göletten proje kapsamında bugüne kadar 41 gölet tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu. 124 projenin inşaat çalışmaları da devam ediyor. Yaklaşık 7 milyar 320 milyon lira yatırım bedeline sahip projenin 27 Eylül 2014'te tamamlanması hedefleniyor.
Proje çerçevesinde oluşturulacak göletler, ihtiyaç duyulduğunda yangın söndürme amacıyla da kullanılabilecek. Proje ile ayrıca sulama metotlarının değiştirilmesi neticesinde enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyeti düşürülecek, ağaçlandırma yaygınlaştırılarak taşkın zararları ve erozyon önlenecek. Ayrıca mesire yerleri ile rekreasyon alanları oluşturulacak.