Tasarruf yapan Türkler parasını neye yatırıyor?

Bireysel emeklilikten altına, dövizden hisse senedine işte rakamlar...

Tasarruf yapan Türkler parasını neye yatırıyor?

2012’nin dördüncü çeyreğinde yatırım tercihinde TL vadeli hesap ve altın ilk iki sırayı aldı.

ING Bank tarafından hazırlanan Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2012 dördüncü çeyrek sonuçlarına göre; yatırım araçları tercihleri içinde TL vadeli hesapların payı önceki döneme göre artarken bireysel emeklilik/hayat sigortası payını kısmen artırmaya devam etti ve vadesiz hesabın önüne geçerek dördüncü sırada yer aldı.

Araştırmanın temel göstergesi 18 yaş üstü kentsel nüfusun tasarruf sahipliği oranı yüzde 15’e yaklaşarak araştırmanın tüm dönemleri içindeki en yüksek değerine ulaşırken, tasarrufu olmayıp gelecekte tasarruf yapmayı planlayanlar bu dönemde azalarak yüzde 28’e geriledi. Araştırma 26 ilde her ay tesadüfi olarak seçilen 800 kişi ile gerçekleştirildi.

ABAY: "2012 TÜKETİM VE YATIRIMIN DARALDIĞI BİR YIL OLDU"
Türkiye’nin en önemli sorunların biri olan tasarruf konusunda bilinci artırmaya yönelik çalışmalar ve bireyler ile kurumları tasarrufa teşvik edecek ürünler sunduklarını belirten ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, 2012 yılının, Türkiye ekonomisi tarihinde ilk defa ihracat ve kamunun net katkısı ile büyüdüğü, buna karşın özel talebin (tüketim ve yatırım) daraldığı bir yıl olduğunu kaydetti.

Aynı yıl içerisinde tüketici güveninde gecikmeli görülen düşüşün tasarruf sahipliğine pozitif etkisinin, Tasarruf Eğilimleri Araştırması sonuçlarında gözlemlendiğini belirten Pınar Abay, yılın son çeyreğinde kentsel 18 yaş üstü nüfusta tasarruf sahiplerinin oranın araştırmanın kapsamında dönem içindeki en yüksek değerine ulaştığını bildirdi.

YAPISAL DEĞİŞİMLERİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME ETKİSİ İZLENECEK

Abay, tasarruf araç tercihleri arasında ise dördüncü çeyrekte en dikkat çeken gelişmenin TL vadeli hesapların payının 2011 sonu ve 2012 ilk yarısının gerisinde kalmakla beraber önceki döneme göre artması, yastık altı nakde duyulan ilginin azalması, altına duyulan ilginin ise yüksek düzeyini koruması olduğunu belirtti. Abay, bireysel emeklilik/hayat sigortasının yatırım araçları tercihleri içindeki payını kısmen artırmaya devam ederek 2012’nın son üç ayında sıralamada vadesiz hesabın önüne geçtiğini ve dördüncü sırada yer aldığına dikkat çekti.

Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması 2012 yılı sonuçlarının, ekonomik döngünün, diğer bir deyişle geçtiğimiz yıl özel tüketimdeki belirgin yavaşlamanın, tasarruf sahipliği üzerindeki belirgin pozitif etkisini teyit ettiğinin altını çizen Abay, önümüzdeki dönemde yapısal değişimlerin 2012 yılında ortalama yüzde 12 civarında kalan tasarruf sahipliği oranını artırıp artırmayacağının ise önemli bir veri olarak yakından izleneceğini söyledi.

RAKAMLARLA TASARRUF EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI DÖRDÜNCÜ ÇEYREK SONUÇLARI

• Tasarruf sahipliği oranı: yüzde 14,7
• Tasarrufu olmayan ancak gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı: yüzde 28
• Yeterli geliri olmadığı için tasarruf yapamayanlar: yüzde 55
• Tasarrufunu nasıl değerlendireceğini bilmediği için tasarruf yapmayanların oranı: yüzde 16
• Tasarrufa ihtiyacı olmadığı için tasarruf yapmayanların oranı: yüzde 29
• Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranı: yüzde 65
• Beklenmedik olaylara karşı güvence amaçlı tasarruf yapma tercihi: yüzde 28
• Tasarrufta tercih edilen araçlar (en çok kullanılan üç seçenek dikkate alınarak):
o Altın, değerli taş ve madenler: yüzde 24
o Yastık altı döviz veya TL: yüzde 17
o Vadeli hesap: yüzde 25
o Vadesiz hesap: yüzde 8
o BES / hayat sigortası: yüzde 14
o Döviz vadeli hesap: yüzde 4
o Fonlar: yüzde 5
o Hisse senedi: yüzde 3
o Hazine bonosu: yüzde 2