Taşeron işçiler hangi sektörde çalışmayacak?

Zonguldak'ta meydana gelen maden ocağı kazasından sonra taşeron işçilerle ilgili önemli değişiklik için çalışmalar başladı.

Taşeron işçiler hangi sektörde çalışmayacak?

Zonguldak'ta son yaşanan maden kazasının ardından Çalışma Bakanlığı taşeronluğu yeniden gündeme aldı. Radikal'den Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeronluğu düzenleyen yasa tasarısıyla ilgili sürecin sona yaklaştığını belirterek konunun ilk bakanlar kurulunda görüşüleceğini söyledi.

Çelik, madenlerde taşeronluğun yasaklanabileceğini ancak inşaatta bu uygulamanın nasıl olacağını kendisinin bile bilmediğini belirterek "İnşaatların hepsinde alt işveren kullanılıyor" diye konuştu.

Yasada yer alan taşeronluk tanımının değiştirilerek taşeron çalıştırılabilecek alanların genişletilmesi hazırlıklarını değerlendiren Çelik, "Taşeronluk tanımındaki 've' kelimesinin 'veya' kelimesiyle değiştirilmesi isteniyor. İşverenlerin bu yönde bir talebi var.

Bence taşeron çalışanların şartları eşit oldukça bunda sorun olmaz. Ancak işçi sendikaları değişiklik istemiyor" dedi. Mevcut yasanın 2. maddesine göre "işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde" taşeron kullanılabiliyor. Ancak yapılacak değişiklikle söz konusu tanımdaki "ve-ile"lerin yerini "veya" kelimesi alacak. Böylece de, taşeronluğun kapsama alanı otomatikman genişleyecek.