Taşeron işçiler yer altından çıkacak!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin maden ocaklarından çıkarılacağını açıkladı.
TRT Türk’de katıldığı, “Görüş Farkı” programında Radikal Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin’in sorularını cevaplandıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron sistemi ve kıdem tazminatına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Madenlerdeki ölümlerden sonra ağırlıklı olarak gündeme gelen “taşeron işçi” sisteminin değişeceğini söyleyen Çelik, maden gibi ‘tehlikeli işler’de taşeron işçinin yasaklanacağının işaretini verdi.
Çelik, “Bizim mutfaktaki çalışmamıza göre madende, çok tehlikeli işlerde alt işverenin çalıştırılmaması gerekiyor. Güvenlik, yemek gibi yardımcı hizmetlerde alt işveren konusu olacak. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu’na kadar alt işveren konusuna son noktayı koymayı düşünüyoruz” dedi.
Bugün ilgili bakanlarla bir toplantı yapılacağını söyleyen Çelik, Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısında taşeron işçi sorununa son nokta konulabileceğini açıkladı. “Taşeron” sistemini bütün olarak yasaklamanın zorluğuna da işaret eden Çelik, “Madende bunu yasaklamak kolay. Peki inşaatta nasıl yapacaksınız? İşin zorluğu buradan geliyor” diye ekledi.
Bakan Çelik, “Görüş Farkı” programında kıdem tazminatı tartışmalarında gelinen son noktayı da açıkladı. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısında taşeron işçiler ve kıdem tazminatı konusunun bir bütün olarak ele alınacağını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
“Milyonlarca işçi tarafından aslında hak edilmesine rağmen tazminat alamıyor işçilerimiz. Alt işveren işçisi (taşeron) 12 ay çalışmadığı için tazminat hak edemiyor. Buradaki haksızlık giderilecek. Çıkış yolunu mutlaka bulmak zorundayız. Özel sektörde, kamuda alt işveren uygulaması nasıl olacak? Kamu hangi alanlarda alt işvereni çalıştırabilecek? Bunları çalışmamıza son şeklini verip Bakanlar Kurulu’na arz edeceğiz. Oradan alacağımız takviyeler ve sosyal tarafların görüşleriyle son noktayı koyacağız. Tazminat oranı ne olacak? Bunları mutlaka halledeceğiz. Kıdem tazminatı mutlaka fona dönüşmelidir.”