Taşerona kadroda en çok sorulan soru
Taşerona kadroda sona gelinirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, merak edilen önemli noktaları açıkladı. Taşerona kadro şartları neler, tazminat hakkı var mı, emeklilik ne olacak? Taşerona kadroda en çok sorulan sorunun yanıtını da bakan verdi.
Taşerona kadroyla ilgili son dakika açıklamalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan geldi. Bakan kamudaki 450 bin taşeron çalışanının "amasız, fakatsız" tamamının kadroya alınacağını söyledi. Peki taşeron kadro beklerken işten atılırsa ne olacak? İşte taşeron işçilerin en çok yönelttiği bu sorunun yanıtını da bakın Sarıeroğlu verdi.
Bakan Sarıeroğlu, sözleşmesi askıda olanların da taşerona kadro düzenlemesindenden yararlanacağını açıkladı. Kadro için mevcut işçi çıkarılıp yenisi alınırsa yeni işçi bu hakkı alamayacak. Hak eski işçiye ait olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun, NTV kanalında yaptığı açıklamalardan öne çıkan satır başları şu şekilde;
-"Cumhurbaşkanımızın bana ilk talimatıydı. "2018'e girmeden önce bu taşeron işini halledeceğiz" demişti. O gün talimatı almıştık. Zaten sahadan bildiğimiz konulardı. Talepleri tespit etmiştik. İnşallah karşılamışızdır. 900 bin emekçimizin ailesine dokunan bir düzenleme oldu.
TAŞERONA KADRODA ŞART VAR MI : 450 bin çalışanımızın tamamını, 'amasız-fakatsız' direkt kadroya alıyoruz. Hiçbir şartımız da yok. Mevcutta emekçi kardeşlerimiz hangi işi yapıyorsa o işi yapmaya, aynı sendikalarda, sözleşmeye tabii olarak kadrolu işçi olarak devam edecekler. Kafalarında hiçbir soru işareti olmasın.
BELEDiYE TAŞERONLARI NE OLACAK? : İkinci düzenlememizi de mahalli idareler ve il özel idarelerle gerçekleştirdik. Belediye teşekküllerinde çalışan taşeron kardeşlerimiz konusunda şirketi aradan çıkartıyoruz. İl özel idaredeki taşeronları da aradan çıkarıyoruz. Direkt daimi elemanı olarak kardeşlerimiz çalışmaya devam edecekler.
MEVSİMLİK İŞÇİLER : Üçüncü düzenlememiz geçici veya mevsimlik işçiler. Buradaki talep çalışma sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bize iletilmişti. 4 ay daha uzatılmasını ön görüyoruz. Bütün taşeron firmaları devreden çıkartıyoruz, tamamı BİT'in (Belediye İktisadi Teşekkülü) işçisi elemanı olacaklar.
SÖZLEŞMESİ ASKIDA OLANLAR KADRO ALACAK MI? : Hedefimiz taşeron çalışmayı kamunun gündeminden kaldırmak olduğu için 'asıl iş - yardımcı iş' ayrımı yapmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığından itibaren bu kapsamın içinde olacaklar. Mesela askerde olanlar, doğum izninde olan veya hastalık nedeniyle rapor sebebiyle taşeronda çalışıp şu anda askıda olanlar olabilir, biz bu kardeşlerimizi de dahil ettik. Sözleşmesi askıda olanlar içi rahat etsin. Döndükten sonra kadrolu şekilde çalışmalarını sağlayacağız.
YASA ÇIKANA KADAR SÖZLEŞMESİ FESHEDİLENE NE OLACAK? : Eğer emekçi kardeşlerimizi çıkarıp başkasını sokmaya çalışırlarsa kapsam dışı olacak.
EMEKLİLİK YAŞI... : Emekli yaşı gelenler kapsam dışında mı kalacak? Biz çalışan lehine düzenleme içinde olduk. Emeklilik hak kazanma yaşı geçmiş olabilir ama maaş almaya hak kazanamayanlar olabilir. Emekli maaşı almaya hak kazanıncaya kadar kadrolu işçi olarak devam edecekler.
MAAŞ - KIDEM TAZMİNATI NE OLACAK? : Biz şu anda taşeron şirketlerinden devir alacağız. Devir şeklinde, iş kanununda yer alan çalışma şekli bu. Kıdemleri, geçmişte kazandıkları kıdemleriyle birlikte bu devirleri gerçekleştireceğiz. Böyle yaptığımız için, yıllık izinleri ve hakları temin edilmiş olacak. Hangi sendikadaysalar devam etme imkanları var. Mevcut şartları koruyarak, ücret de buna dahil. Geçiş imkanı sağlamış olduk."
.