Taşeronlar sözleşmeli kadrolu işçi olacak
Kamuda çalışan taşeron işçiler için hazırlanan taslak yakında Meclis’te görüşülecek. 720 bin taşeron için ‘özel sözleşmeli personel’ formülü ile devlette kadro yolu açılmış olacak.
Türkiye'de hem özel sektörde hem de kamuda çok önemli sayıda 'taşeron' adı altında çalışan var. İçlerinde memur görevlerini yapanlar da var, çok önemli pozisyonlarda olan da. Ancak birçoğunun kadrosu ya 'temizlik işçisi' ya da 'mutfak elemanı' olarak gösteriliyor. Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in haberine göre yani kanun diliyle 'muvazaa' yapılıyor.
Gerçek kadrolarında çalışanlar da var. Bu çalışanların kamudaki sayısı 720 bini bulmuş durumda.
1 Kasım seçimleriyle birlikte hükümet tamamının kadroya geçirileceği müjdesini vermiş ve kapsamlı bir çalışma yapılmıştı. Ancak yaşanan hain kalkışma ile bu yasa da gecikmişti.
Şimdi çalışmalar yeniden başlatıldı. Bakanlar Kurulu'na da gelen konu ile ilgili çeşitli alternatifler konuşuluyor. Biz de Ankara'daki önemli kaynaklara ulaşarak detayları almaya çalıştık.
Öncelikle tüm taşeron işçiler güvenlik ve arşiv araştırmasına tabi tutulacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak.
Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.
Bu soruşturmalardan geçen taşeron işçiler kamuda 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecek. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E'li olması sağlanacak.
Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler.
Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.
Tüm ücretlerde standart sağlanacak. Yani aynı işi yapan kamu personeli ile aynı maaşı alacaklar. Böylece bazı taşeron işçilerin maaşları yükseltilecek.
Herhangi bir sebeple görevden ayrılmaları ve ölümleri halinde sözleşmeli personel pozisyonları iptal edilecek.
Her bir taşeron çalışan için 3'er yıllık sözleşme yapılacak.
65 yaşını doldurmuş taşeron işçiler düzenlemeden yararlanamayacak.
Bütün kamu kurumlarını bağlayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek.
Bu personel çakılı sözleşmeli olacak. Yani tayin isteyemeyecek.
Maaş zamları diğer kamu personeliyle birlikte olacak.
Emeklilikleri ise 4A (SSK) statüsünde hesaplanacak.