Tatili sona eren Meclis’in gündeminde ekonomi yasaları var

Tatili sonlanan Meclis, ekonomi yasalarını gündemine alacak, Serbest Bölgeler Kanun Tasarısı, SPK Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı ile Ahilik Fonu kurulmasına ilişkin düzenlemelerin bu hafta yasalaşması bekleniyor.

Tatili sona eren Meclis’in gündeminde ekonomi yasaları var

Anayasa değişiklik teklifinin kabul edilmesinin ardından tatile giren Meclis, bu hafta çalışmalarına başlıyor. Gündeminde ekonomi yasaları var. Serbest Bölgeler Kanun Tasarısı, SPK Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı ile Ahilik Fonu kurulmasına ilişkin düzenlemeler yasalaşacak. Ayrıca uluslararası anlaşmalar ele alınacak.

Referanduma dört ya da beş hafta kala yeniden tatile girecek olan Meclis, öncesinde gündemini ekonomi yasaları olarak belirledi.

Yeni nesil serbest bölgeler

Meclis Sanayi Komisyonu’nda kabul edilerek Genel Kurul'a indirilen Serbest Bölgeler Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı öncelikle ele alınacak. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu stratejik, büyük ölçekli ve öncelikli yatırımların serbest bölgeler aracılığı ile çekilmesi, uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla getirilen ve ‘Yeni nesil’ serbest bölgeler kanunu olarak da nitelendirilen tasarıya göre, Bakanlar Kurulu serbest bölge ilan edilen yerlerdeki arazi ve tesislerin acele kamulaştırılmasını kararlaştırabilecek. Kazançları gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulan kullanıcılar ve işleticiler, yatırım ve üretim safh alarında Bakanlar Kurulunca belirlenecek vergi dışı teşviklerden yararlandırılacak. Bakanlar Kurulu kararıyla yurtdışında serbest bölge, dış ticaret merkezi, özel bölge ve lojistik merkezi kurulabilecek. Bu bölgelerin, Türkiye’de yerleşik bir şirket eliyle kurulmasına ve işletilmesine Bakanlar Kurulu’nca izin verilecek. Hizmet ihracatının geliştirilmesi amacıyla bakım, onarım, montaj, demontaj, elleçleme, ayrıştırma, ambalajlama, etiketleme, test etme ve depolama hizmetlerine gelir veya kurumlar vergisi istisnası sağlanacak.

Tanıtım gruplarına tek çatı

Tasarıyla 15 tanıtım grubu kaldırılırken, tanıtım grupları tek çatı altında toplanıyor. İhracatın geliştirilmesi ve Türk malı algısının dünya pazarlarında güçlendirilmesi için TİM bünyesinde Türkiye Tanıtım Grubu oluşturulacak. Türkiye Tanıtım Grubu'nun gelirleri, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelinin on binde üçüne kadar Ekonomi Bakanlığınca belirlenen oranda kesilen katkı paylarından oluşacak.

Ahilik Fonu’na ilişkin çalışmalar tamamlandı. Henüz Meclis’e sunulmayan düzenlemenin yasa teklifi olarak da Meclise gelebileceği belirtiliyor. Yapılan çalışmaya göne, Fona yatırılacak para asgari ücrete göre belirlenecek, mevcut asgari ücrete göre esnaf ayda 35-40, devlet 17.5 lira aktaracak. Fondan ödemeler 3 yıl sonra başlayacak. Esnaf 3 sene sonra işsiz kalırsa yatırdığı prim tutarına göre 6 ay 8 ay ve bir yıl olmak üzere asgari ücret kadar işsizlik maaşı alacak. Fondan isteğe bağlı Bağ-Kur’lular ile Bağ- Kur çiftçileri dışında bütün Bağ-Kur’lular faydalanacak.

Girişimciye kitle fonlaması

Kanunlaştırılacak diğer bir tasarıyla Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle kitle fonlamasına ilişkin düzenleme yapılıyor. Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek tasarıya göre, proje sahipleri ve girişim şirketleri iş fikirlerini veya şahsi projelerini gerçekleştirmek için kitle fonlama platformu üzerinden halktan para toplamak suretiyle iş fikirlerine veya projelerine finansman sağlayabilecekler.

Kaynak:Dünya