TBMM'de 2017 bütçe görüşmeleri başladı

2017 yılına ilişkin bütçe görüşmeleri Meclis'te başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 yılı bütçesine ilişkin rakamları açıkladı

TBMM'de 2017 bütçe görüşmeleri başladı

Meclisin, aralıksız 12 gün sürecek 2017 Yılı Bütçe Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın görüşmeleri başladı.

Oturumun açılış konuşmasını Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapıldı.

Ağbal'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

* 2017'de Global büyümenin yüzde 3.4'e çıkması beklenmektedir.

* Kriz döneminde ABD'ye yüzde 9'a çıkan işsizlik yüzde 4'e düşerek kriz öncesi seviyelerine inmiştir.

* 2016'da yüzde 4.2 büyümesi beklenen gelişmekte olan ülkelerin 2017'de yüzde 4.4 büyümesi beklenmektedir.

* Mevduatın kredilerden daha hızlı büyüyor olması tasarruf oranlarının yükseldiğini gösteriyor.

* 2017 yılı bütçesi Ak Parti'nin hazırladığı 15. bütçedir. 2017 yılında bütçe giderlerini 645 milyar TL, faiz hariç giderleri 587 milyar TL, bütçe gelirlerini 598 milyar TL, vergi gelirlerini 511 milyar TL, bütçe açığını 46.9 milyar TL, faiz dışı fazlayı ise 10.6 milyar olarak öngördük. Bu hedefler çerçevesinde 2017 yılında bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1.9 olmasını öngörüyoruz.

GÖRÜŞMELER 12 GÜN SÜRECEK

Bütçenin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından 6 Aralık Salı günkü birinci turda; Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumu, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Hazine Müsteşarlığının bütçeleri görüşülecek.

TBMM Genel Kurulunda bu hafta görüşülecek bakanlık ve kurumların bütçeleri şöyle olacak:

7 Aralık Çarşamba: İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu.

8 Aralık Perşembe: BDDK, SPK, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, MTA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu.

9 Aralık Cuma: Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TÜİK, GAP, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları, Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, HSYK.

10 Aralık Cumartesi: İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı.

11 Aralık Pazar: Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM, 108 üniversite, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü.