Televizyon alacakların dikkatine!
TV ve set üstü cihazlara standart getirildi
Karasal sayısal televizyon yayını sıralama ihalesi için son hazırlıkları yapılırken, Kasım 2013'ten itibaren başlayacak ve 2015'e kadar Türkiye geneline yaygınlaştırılacak karasal sayısal televizyon yayınları için önemli bir adım daha atıldı.
Karasal sayısal yayınları alabilecek televizyon ve set üstü cihazların özellikleri belirlenerek ülke standardı haline getirildi. Tüketiciler, TS 13538/Şubat 2013, ''İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları-Genel Kurallar'' standardını taşıyan televizyon veya set üstü cihazları satın alarak, karasal sayısal TV yayınlarına sorunsuz erişebilecek.
Karasal sayısal TV yayınlarına geçiş sürecinde, DVB-T2 yayın formatında, MPEG-4 sıkıştırma tekniğiyle yayınları alabilecek televizyon ve set üstü cihazların özellikleri RTÜK tarafından belirlenerek, ''Türkiye Sayısal Karasal Televizyon Alıcıları (DVB-T2) Gereksinimleri'' dokümanı adı altında web sitesinde yayınlandı.
Dokümandaki alıcı özelliklerinin, Türkiye'nin TV alıcı standardı haline getirilmesi amacıyla Türk Standartları Enstitüsü'ne başvuru yapıldı. TSE Elektronik İhtisas Grubu ile RTÜK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu uzmanlarından oluşan bir grup tarafından yürütülen çalışmalar, sektör kuruluşlarının da görüşleri alınarak şubat ayında tamamlandı.
Karasal sayısal TV alıcı özellikleri, TSE Teknik Kurulunun 21 Şubat 2013 tarihli toplantısında, TS 13538/Şubat 2013 ''İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları-Genel Kurallar'' standardı kabul edilip yayımlandı. Karasal sayısal yayın TV alıcısı veya set üstü cihaz imal eden veya ithal eden sektör kuruluşları yayımlanan standardı TSE'den temin edebilecekler.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, hem karasal sayısal TV yayınlarının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması hem de tüketicilerin mağdur edilmemesi için, TSE tarafından kabul edilen standardın Türkiye için zorunlu standart haline getirilmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde girişimlerine başladı.
-TV alıcı standardının önemi
Karasal sayısal televizyon yayınları Kasım 2013'ten itibaren 2015 yılına kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak. 2015 yılının mart ayı itibarıyla karasal sayısal yayına geçiş Türkiye genelinde tamamlanacak ve bu tarih itibarıyla analog yayınlar sonlandırılacak. Karasal televizyon yayınlarını izleyenlerin 2015'e kadar karasal sayısal yayınları almaya elverişli televizyon ya da set üstü cihaz temin etmeleri gerekecek.
Evlerdeki televizyonlarla piyasada satılan televizyon ve set üstü cihazlar RTÜK'ün belirlediği standarttaki yayınları almaya elverişli değil. Bu nedenle DVB-T2 formatında ve MPEG-4 tekniğinde yapılacak karasal sayısal yayınları alabilecek televizyon ve set üstü cihazların özellikleri RTÜK tarafından belirlenip, TSE tarafından ülke standardı haline getirildi. Tüketicilerin mağdur olmamaları için, satın alacakları televizyon ya da set üstü cihazların, TSE'nin ''İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları-Genel Kurallar'' standardını taşıyıp taşıdığına dikkat etmeleri gerekiyor.
-Set üstü cihazların temini
RTÜK, karasal sayısal yayıncılığa geçişin izleyiciye maliyetini azaltmaya yönelik çalışmalar da yapıyor. Bu kapsamda üzerinde durulan seçeneklerden biri, izleyicilerin evlerinde bulunan televizyon alıcılarıyla karasal sayısal yayınları alabilmeleri için gerekli set üstü cihazların sübvanse edilmesi.
Karasal sayısal yayıncılığa daha önce geçen ülkelerin bir kısmında, piyasa değeri yaklaşık 50 dolar olan set üstü cihazlar devlet tarafından tüketicilere ücretsiz olarak dağıtılırken, bir diğer seçenekte ise set üstü cihazların promosyon olarak dağıtımı yapılıyor. Her iki seçenek üzerinde de Üst Kurulun planlama çalışmaları sürüyor.
-Kaliteli yayın, hareketli alış ve yeni nesil cihazlarla TV izleme olanağı
Karasal sayısal yayına geçişle izleyicilere sunulan yayınların kalitesi daha artacak ve bu yayınlar yayın kuruluşlarının tercihlerine ve alt yapı olanaklarına göre yüksek çözünürlüklü (HD) veya standart çözünürlüklü (SD) izlenebilecek. Kapasite darlığı ve frekans karmaşası nedeniyle izlenemeyen kanallar da izlenebilir hale gelecek. Ayrıca hareketli alış karasal sayısal yayıncılıkta mümkün hale gelecek, cep telefonları ve yeni nesil cihazlarla televizyon yayınlarının alınması mümkün olacak. Televizyon yayıncılığı ile internet ortamı ve bilişim teknolojileri birbirini yakınsayacağından medya ve haberleşme sektörleri ortaklaşa çalışacak.
-Engellilerin televizyona erişimi kolaylaşacak
Karasal sayısal yayınların başlamasıyla görme ve işitme engellilerin televizyon yayınlarına erişimi de kolaylaşacak. TSE Standardını taşıyan televizyon alıcıları, birden çok ses akışını alabilecek. Böylece görme engelliler yayınlarda yer alan özel ses akışından yararlanabilecek. Aynı şekilde, DVB Alt Yazı ve Teletext Alt Yazı zorunluluğu ile alıcılarda, ''normal'' veya ''işitme engelliler'' altyazı tercihleri bulunacak.
Böylece işitme engelliler de TV yayınlarına kolaylıkla erişim sağlayabilecek. Ancak TV cihazlarının engellilere yönelik özelliklerinden yararlanılabilmesi için bu hizmetlerin yayın kuruluşları tarafından sunulması gerekiyor. RTÜK bu konuda da çalışmalar sürdürüyor.
TSE Standardı olan sayısal TV alıcıları ebeveyn denetim mekanizmalarını da destekleyecek. İzleyiciler, kanalların yayın akışlarında programların hangi koruyucu sembolle kodlandığına bakıp, çocuklara uygun olmayan kanal veya programları şifreleyebilecek.
Sayısal televizyon alıcılarında izleyiciler için birden fazla dilde ses yayını bulunacağından izleyiciler bu dillerden birini tercih edebilecek. Sayısal televizyon alıcılarıyla izleyiciler izledikleri kanalların haftalık program akışını görebilecek, istedikleri programları daha sonra izlemek üzere kodlayarak TV alıcısının hafızasına ya da harici hafızaya kaydedebilecek.
Sayısal TV alıcıları HBB TV gereksinimlerine uyumlu olacak böylece izleyiciler internete bağlanabilecek ve istek üzerine video (VoD), interaktif reklam, kişiselleştirme, oylama, oyun ve sosyal ağlar gibi etkileşimli uygulamalara erişim sağlayabilecek.