Tereyağı alırken dikkat

Vatandaşı sahte tereyağına karşı uyaran Kemal Tonya tereyağının sahte olup olmadığını anlayabilmek için "Tereyağını sıcak bir yere konulduğu zaman eğer yağdan sarı sarı boyalar akıyorsa boya katkılıdır. Eğer çok geç erime yapıyorsa bu bitkisel katkılıdır" dedi.

Tereyağı alırken dikkat

Türkiye genelinde Trabzon Tereyağı olarak satışa sunulan tereyağların yüzde 90'ının sahte Trabzon tereyağı olduğu belirtildi.
Trabzon'un tereyağı ile ünlü ilçesi Tonya'da yıllardır yöredeki ineklerin ürettiği sütlerden yapılan tereyağı gerek rengi gerekse aroması ve tadı ile farklılık gösteriyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tonya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Fabrikası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tonya, sahte tereyağlarına karşı vatandaşları uyardı.

GERÇEK TEREYAĞINI NASIL ANLARIZ?
Gerçek tereyağını sahtelerinden ayırt etmenin yöntemini de anlatan Tonya, “Önceden renkten dolayı sahte tereyağını anlardık. Ancak onun da çaresini buldular. Rayihasından anlardık, onun da çaresini türlü sahtekarlıklarla buldular. Ama ben en son şunu diyorum bir tereyağını sıcak bir yere (35-36 derece) konulduğu zaman eğer yağdan sarı sarı boyalar akıyorsa boya katkılıdır. Eğer çok geç erime yapıyorsa bu bitkisel katkılıdır ancak buralardan anlaşılabilir. Biz fiyatımızı yüksek tutuyoruz. Ancak bu kez markalarını kullanarak bu kez onlar da tereyağını pahalı satıyorlar. Biz tereyağı kaliteli diyoruz gerçek fiyatı 30-40 TL arası olmalı diyoruz, bu sefer sahte yağcılara rant sağlıyoruz. Onlar da yüksek fiyattan satma peşine gidiyorlar ve satıyorlar da. Vatandaşlarımız yüzde yüz emin olmadıkları yerden tereyağı almasınlar" dedi.

"TRABZON'DAKİ GERÇEK TEREYAĞI ÜRETİMİ TÜRKİYE'NİN BİNDE 10-20'SİNİ ANCAK KARŞILAR"
Türkiye geneline bakıldığı zaman gerçek tereyağı üretimine vurgu yapan Tonya “Gerçek tereyağında Trabzon'u ele alırsak biz 20 ton süt işliyoruz, 300 kilogram civarında bir tereyağı çıkarıyoruz. Trabzon'un genelinde 100 ton süt üretimi olduğunu tahmin ediyoruz, yaklaşık olarak buradan da gerçek tereyağı 2-3 ton çıktığını varsayarsak, bu tereyağını sadece Trabzon'a bile yetmeyeceğini, yetemeyeceğini düşünüyorum. Buna göre Türkiye genellemesini yapacak olursak bu binde 10-20'lere tekabül ediyor. Yani biz Türkiye tereyağının ancak binde 10-20'lerini ancak karşılayabiliriz. Türkiye geneline bakıldığında Trabzon tereyağı denilen yağların yüzde 90'ının çakma Trabzon tereyağı olduğu ortaya çıkıyor" diye konuştu.

“KATKILI TEREYAĞLARI HASTALIK HABERCİSİ"
Tonya, özellikle markasız tereyağı almaktan vatandaşların kaçınmasını isteyerek "Aldıkları markaların da üzerlerini okusunlar. Markalı ürünlerin üzerinde ne kadar bitkisel ne kadar gerçek tereyağı kullanıldığı mutlaka yazacaktır. Ve üzülerek söylüyorum bu katkı dediğimiz bitkisel margarin yağların ilerleyen senelerde çok kötü hastalıklara sebebiyet vereceğinden endişeliyiz, korkuyoruz. İnşallah korktuğumuz gibi olmaz. Ayrıca vatandaşlarımız emin olmadığı hiçbir yağı almasınlar gerekirse yağsız yemek yesinler. Üzerinde etiket olmayan yağları bence yemesinler. Yağsız yemek yesinler bence daha sağlıklı yaşayacakları kanaatindeyim" şeklinde konuştu.
GERÇEK TEREYAĞI SAĞLIK DEPOSU
Gerçek tereyağı üretiminin önemine vurgu yapan Tonya "Geçtiğimiz yıllarda tereyağının zararlı olduğu, kolestrole ve kalbe zarar verdiği anlatılmış ve bununla ilgili yüzlerce haber çıkmıştı. Ancak dünyanın farklı yerlerinde bilim adamlarının şimdilerde yaptıkları araştırmalar ise gerçeğin böyle olmadığını gerçek tereyağının faydalı olduğu anlatılıyor veya ispatlanıyor. Tereyağının şimdi kolesterolü düşürdüğü, şeker hastalığı ve obeziteyi tedavisine yardımcı olduğu yazılıyor. Biz hiçbir zaman kulaktan dolma yaşamadık. Eskilerimiz tereyağını sabah öğle akşam kaşıklarla yiyordu. Tereyağının sağlığa çok yararlı olduğunu söylüyordular. Sonradan yapılana araştırmalarda gerecek tereyağının ama üzerine basarak söylüyorum gerçek tereyağının vücuttaki 36 derecede erime yaptığı ve bunu niçin hiçbir hastalığa sebep olmadığının bilimsel araştırmalarda bunu gösteriyor. Gerçek olmayan yağlar 40-42 derecede erime yaptığından dolayı hastalıklara sebebiyet veriyor. Bir vücut ısısı 39-40 derecede komaya sokar insanı, 40 dereceye de çıkamayacağına göre direk vücutta damar sertliğine kalp rahatsızlığına sebebiyet veriyor" ifadelerini kullandı.