Terör finansman yasası neden korkutuyor?
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan "terörün finans kaynaklarını" engellemeyi öngören yasa tasarısı birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.
Birleşmiş Milletler (BM) uluslararası terörizmin finansman kaynaklarını engellemek iddiasıyla bir sözleşme hazırlamış ve bu sözleşmenin üye ülkeler tarafından kabul edilmesini zorunlu hale getirmişti.
Sözleşme kapsamında Türkiye'de hazırlanan yasa tasarısı yaklaşık iki yıl komisyon gündemine alınmamıştı. Geçtiğimiz günlerde BM tarafından Türkiye'nin uyarılmasının ardından hazırlanan tasarı Adalet Komisyonundan geçerek Meclis Genel Kuruluna gönderildi.
ABD'NİN TERÖRİST İLAN ETTİĞİNİ TÜRKİYE'DE KABUL EDECEK
BM sözleşmesine göre BM, ABD ve AB'nin terörist olarak ilan ettiği örgüt ve gruplar Türkiye tarafından da terörist olarak kabul edilecek. Suç Gelirlerinin Aklanması, Araştırılması, El Konulması, Müsaderesi ve Terörizmin Finansmanına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması durumunda ABD, BM ve AB'nin terör listesine aldığı herhangi bir gruba yardım eden kuruluşların malvarlığına yargı kararı olmadan el konulabilecek.
Yardım dernekleri başta olmak üzere tüm Sivil Toplum Kuruluşları tasarının bu haliyle yasalaşmaması gerektiğini savunuyor. Filistin'in seçimle işbaşına gelen Gazze yönetiminin (Hamas) ABD tarafından terör listesinde olduğu biliniyor. Tasarının yasalaşması durumunda Gazze'ye yardım götürürken Hamas ile ilişkiler kuran sivil kuruluşların malvarlıklarına yargı kararı olmaksızın el konulabilecek ve çalışmaları engellenecek.
Kürt kökenli milletvekilleri ise bu yasa teklifinden bir hayli endişeli. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e göre yasa Kürt iş adamlarından varlık vergisi almayı öngörüyor.
ABD'DEN YASAYA TAM DESTEK
Terörün Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı Türkiye'deki sivil toplum kurumlarından büyük tepki çekerken, ABD'nin Ankara Büyülkelçisi ise yasa tasarısını merakla beklediklerini ve takipçisi olduklarını açıkladı.
YASA PKK'YI KAPSAMIYOR
Terörün finansmanı yasası Kızılay, İHH gibi dernekleri kapsarken ilginçtir ki terör örgütü PKK'yı kapsamıyor.
İstanbul Üniversitesi Ceza Hukukçusu Prof. İzzet Özgenç, ‘’Silahlı bir çatışma söz konusu ise bu çatışmaya doğrudan katılan tarafların birbirlerine karşı işlemiş oldukları öldürme ve yaralama fiilleri, terör suçu kabul edilmeyecek’’ dedi ve bunun PKK ile mücadeleyi de ilgilendiğini vurgulayarak şu görüşü savundu:
"Bunun sonucu olarak, PKK'nın silahlı çatışma halinde bulunduğu Türkiye Cumhuriyeti güvenlik görevlilerine karşı öldürme veya ağır yaralama fiillerini gerçekleştirse bile, bu örgüte yapılan yardımları, terörizmin finansmanının önlenmesine dair uluslararası sözleşme hükümlerini ihlal ve dolayısıyla suç olarak değerlendirmeyecektir."