TL kayıpları telafi eder mi?
Uluslararası finans uzmanları, Türk Lirası’nda dolar karşısında yakın zamanda yaşanan sert değer kayıplarının güven artıcı bir söylem ve politikayla yeniden telafi edilebileceğini belirttiler.
Uluslararası finans uzmanları, Türk Lirası’nda ABD doları karşısında yakın zamanda yaşanan sert değer kayıplarının önümüzdeki dönemde piyasaya yönelik güven artıcı bir söylem ve politikayla yeniden telafi edilebileceğini, Türk Lirası’nı yeniden değer kazanabileceğini bildirdi.
Standard Bank Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Stratejisti Demetrios Efstathiou, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Başçı'dan son ekonomik gelişmelere ilişkin brifing almasının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını belirtti.
Piyasalara yapıcı mesajlar verilmesi halinde TL'nin sepet kura oranla yüzde 2-3 oranında değer kazanabileceğini belirten Efstathiou, “Uzlaşma görüntüsü ortaya çıkarsa, liranın dikkate değer bir yükselme alanı var” dedi.
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise dolar karşısındaki kayıpların tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Eğer TL'nin son iki gün içerisindeki performansına bakarsanız, dolar/lira hareketlenmelerinin çoğunun doların güçlenmesi nedeniyle olduğunu, bunun sadece Türkiye’yi değil bütün piyasayı etkilediğini görebilirsiniz. Türk Lirası son 5 gün içerisinde 22 gelişmekte olan para birimi içerisinde 12. en iyi performansı sergileyen para birimi oldu. Bu gelişmekte olan ülkeler içerisinde tam ortada yer aldığını gösteriyor.”
'MB FAİZİ SABİT TUTARSA TL DEĞERLENİR'
Londra merkezli Capital Economics'in Gelişmekte olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson ise Merkez Bankası’nın 17 Mart'taki Para Politikası Kurulu toplantısındaki faiz kararının son derece önemli olduğunu belirterek, Merkez Bankası'nın faiz oranını koruma yönünde karar almasını beklediğini söyledi.
Jackson, “Eğer faiz oranı önümüzdeki Para Politikası Kurulu toplantısında sabit tutulursa, Türk Lirası’nda bir değerlenme göreceğimizi düşünüyorum" dedi.
Euro'nun dolar karşısındaki şimdiye kadarki en büyük çeyrek dönemlik kaybını yaşadığını belirten Jackson, şöyle devam etti:
“Burada önemli bir noktayı belirtmek istiyorum, avro dolar karşısında dikkat değer şekilde değer kaybetti. Doların değer kazanması Türkiye’nin dolar cinsinden borçları açısından önemli. Fakat Türkiye’nin ağırlıklı olarak Avrupa’ya olan ihracatın bakarsanız, Avro’nun dolar karşısında ciddi şekilde değer kaybetmesiyle lira aslında avro karşısında gerçek anlamda zayıflamadı."
Türkiye’nin ihracatının büyük kısmının Avrupa ülkeleri ile Euro cinsinden yapıldığını belirten Jackson, liranın avro karşısında rekabet gücünün henüz kırılmadığını vurguladı