Torba Yasa'dan TOBB'a sürpriz geldi: Azledebilecek

TOBB başkan ve üyeleri duruşma ya da tarafların dinlenmesine gerek görülmeden görevden alınabilecek.

Torba Yasa'dan TOBB'a sürpriz geldi: Azledebilecek

Torba Yasa'da Gümrük ve Ticaret Bakanı’na büyük bir yetki geliyor.

Torba Yasa’da Gümrük ve Ticaret Bakanı’na, hakkında bir soruşturma olması halinde görev başında olması sakıncalı görünen oda başkan ve yöneticilerini görevden alma yetkisi veriliyor.

Seçimlerin ertelenmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının ardından şimdi de hükümetin Meclis’e önceki gün sevkettiği Torba Yasa’dan sürpriz bir düzenleme çıktı.

Torba yasada yer alan bir düzenlemeyle Ticaret odaları ve borsalarla çatı örgüt TOBB personeli, haklarında başlatılan bir soruşturma halinde müfettişin talebi ve Gümrük ve Ticaret Bakanı’nın kararıyla görevden alınabilecekler. Daha da önemlisi, başlayan bir soruşturma halinde görev başında kalması “sakıncalı görülen” TOBB başkan ve üyeleri de yine Bakan’ın talebi ve hakimin basit kararıyla, yani duruşma ya da tarafların dinlenmesine gerek görülmeden görevden alınabilecek.

Zor bir süreçti

Mevcut düzenlemede yöneticilerin görevden uzaklaştırılabilmeleri, uzun ve zor bir süreçti.

Söz konusu organ üyelikleri, TOBB Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile meclis üyeleri, oda başkan ve yönetim kurulu üyeleri gibi yöneticileri ifade ediyor. Asliye hukuk mahkemesinin basit usulde karar vermesi ise, duruşma yapılması ve tarafların dinlenmesine gerek duyulmaksızın hakimin aldığı kararı ifade ediyor.

Daha önce yetki esnaf için verilmişti Hükümetin önceki gün Meclis’e sunduğu Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 42. maddesinde, 2005 yılında Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları için getirilen düzenlemenin aynısı TOBB ve bağlı odalara da getirildi. Bununla Bakanlığın TOBB’u daha etkin denetleyebilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Buna göre bir inceleme ve soruşturma açılması halinde, görevi başında kalması sakıncalı görülen personel, müfettişlerin teklifi üzerine Bakanlıkça görevden alınabilecekler.

Aynı hüküm TOBB başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile oda başkan ve meclis üyeleri gibi yöneticiler için de şöyle diyor: “...haklarında kovuşturmaya başlanan veya görevi başında kalması sakıncalı görülen oda, borsa ve Birlik organ üyelerinin görevden uzaklaştırılmaları, Bakanlık müfettişlerinin teklifi sonucu Bakanlık veya doğrudan Cumhuriyet savcısı tarafından yetkili asliye hukuk mahkemesinin basit usulde yapılacak kararıyla sağlanır.”

Gülümhan Gülten / Vatan