Toyota hisselerinde deprem!

Toyota, koltuk ve direksiyon arızası bulunan Yaris, Urban Cruiser, RAV4 ve Hilux model 5 milyon 580 bin aracı servislere çağırdı

Toyota hisselerinde deprem!

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor, koltuklarda ve direksiyonlarda tespit edilen hataları gidermek için 6,58 milyon akracımnı servislere geri çağırdı. Geri çağrılan modeller arasında Yaris, Urban Cruiser, RAV4 ve Hilux var. Yapılan açıklamaya göre geri çağrılan araçların 825 bini Avrupa'da, 1,67 milyona Kuzey Amerika'da satılmış durumda.

TOYOTA HİSSELERİ ÇAKILDI
Haberin ardından Tokyo Borsası'nda işlem gören Toyota hisse senetlerinin fiyatı yüzde 3.7 değer kaybetti.

Toyota bundan yaklaşık 1.5 ay önce de 1.9 milyon aracı yazılım arızası nedeniyle geri çağırmıştı.

Toyota, yazılım hatasından dolayı herhangi bir kaza bildirilmediğini, ancak bu sorunun aracın birden bire yavaşlamasına neden olabileceğini düşündüklerini duyurmuştu. Yazılım hatasının araçtaki transistörlere zarar verebileceği kaydedilen açıklamada, bunun sonucunda uyarı lambalarının bozulabileceği, tahrik gücünün azalabileceği ve aracın stop edebileceği belirtildi.
JAPONYA, KUZEY AMERİKA VE AVRUPA
Toyota açıklamasında Japonya’dan 997 bin, Kuzey Amerika’dan 713 bin, Avrupa’dan 130 bin aracın hibrid sisteminin kontrol edilmesi için geri çağırıldığı belirtildi.
PRIUS'UN SON MODELİ DAHA ÖNCE 2 KEZ ÇAĞRILMIŞTI
Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Toyota ilk kez bu tür bir hatayla karşılaşmıyor.
Yakıt tasarrufu teknolojisiyle dikkat çeken Prius'un son modeli daha önce iki kez servise çağrılmıştı.
Şirketin 2009 ile 2010 yıllarında çeşitli arızalar nedeniyle servise çağırdığı araç sayısı 12 milyonu buluyor.
ABD Kongresi'nin kararıyla bu arızaların ardından soruşturma başlatılmış, ancak sonucunda araçlarda son iki yılda yaşanan istem dışı hız artışında herhangi bir elektronik arızanın rol oynamadığı belirlenmişti.
Toyota, geçen hafta geçen yılın son çeyreğindeki kârında, yüzde 39'luk düşüş açıklamıştı.
TOYOTA KÂRLILIĞINDA DÜŞÜŞ
Toyota'nın kârlılığında kaydedilen düşüşün en önemli nedenleri Toyota'nın Japonya'daki satışlarında azalma ve Japon yeninin değer kazanmasının ihracat üzerinde olumsuz etki yaratması olarak görülüyor.
Toyota'nın rakipleri Nissan ve Honda da ülkedeki zayıf talep nedeniyle gelirlerinde azalma yaşandığını açıklarken, Toyota'ya ağır darbe vuran gelişmelerden biri de bazı arızalar nedeniyle milyonlarca aracı geri çağırmak zorunda kalması oldu.
Gelirlerindeki azalmaya karşın Toyota, gelişmekte olan pazarlardaki güçlü talebin Japonya'daki kârlılık azalmasını dengeleyeceği öngörüsüyle kârlılık tahminlerini arttırmayı kararlaştırdığını da açıkladı.
Toyota geçen yıl ürettiği araçların yarısından fazlasını ihraç etmişti.
Şirketin yönetim kurulu başkanı Akio Toyoda da, ülkesinin imalat sektörünün küresel rekabet edebilirliğini koruyabilmesi için Japon para biriminin ABD doları karşısında 90 yenden daha düşük olmaması gerektiğini söylemişti.
Bir dolar şimdi 82 yenden işlem görüyor ve bu da Toyoda'nın belirlediği hedefin çok altında. Ancak tüm bu sorunlara rağmen Toyota'nın otomotivde dünya liderliği değişmedi.
Geçen ay yıllık satış rakamını 8 milyon 42 bin araç olarak açıklayan Toyota, General Motors'u kılpayı da olsa geçerek, üst üste üç yıl bu unvanın sahibi oldu.