TÜBİTAK'tan 100 bin TL ödüllü yarışma!

Maaşları 4 bin 500 TL artırabilir

TÜBİTAK'tan 100 bin TL ödüllü yarışma!

TÜBİTAK, bu yıldan itibaren başarılı projelerin yürütücü ve araştırmacılarını 30 bin ile 100 bin lira arasında ödüllendirecek.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yeni yılla birlikte proje performans ödülü uygulaması başlatılacak. Uygulama ile başarıyla sonuçlanan projelerin yürütücü ve araştırmacılarına para ödülü verilecek.

Yeni ödül sistemine ilişkin bilgi veren TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. M. Necati Demir, yeni uygulama ile ARDEB destek programları kapsamındaki projelerin etkisinin artırılmasını ve başarıyla sonuçlanmış projelerin ödüllendirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

2005 yılından itibaren desteklenen projelerde yönetici, yürütücü, araştırmacı ve danışmanlara, proje teşvik ikramiyesi verildiğini hatırlatan Demir, buna ek olarak sonuçlanan projeler için performans uygulaması başlatacaklarını bildirdi.

Kriter, yayın kalitesi

Demir, proje yürütücülerinin, 1 Ocak 2013'den itibaren sonuçlanan projeleri için proje bitiş tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde TÜBİTAK ARDEB'e başvurabileceğini belirtti.

Proje yürütücüsünün sonuçlanan projesinin çıktılarını ilan edilecek tarihlerde ilgili sisteme girerek, başvuru yapacağını dile getiren Demir, projelerin 9 ana ve 36 alt kriter göz önüne alınarak değerlendirileceğini ve alacakları puana göre toplam 30 bin ile 100 bin lira arasında değişen miktarlarda ödüllendirileceğini söyledi.

Demir, proje puanının en önemli belirleyicisinin yayın, patent, kitap gibi çıktıların sayısı ve kalitesi olacağını belirtti.

Araştırmacıların maaşlarına 4 bin 500 liralık ek gelir

Demir, ARDEB'in verdiği teşvik ve ödüller sayesinde TÜBİTAK'ta başarı ile yürütülen ve sonuçlandırılan projelerin yürütücülerinin aylık 4 bin 500 lira ek gelir imkanı sağlayabileceğini belirterek, başarıyla yürütülen ve sonuçlandırılan proje sayısı ile alınan puana göre bu miktarın değişebileceğini kaydetti.

ARDEB araştırma projesi desteklerinde bir araştırmacının en fazla iki proje yürütücülüğünden proje teşvik ikramiyesi alabileceğini ifade eden Demir, proje performans ödülünde ise bitirilen her proje için başvuru yapabilmenin mümkün, ancak bir projenin ödül alabilmesinin asgari bir puanı geçmesine bağlı olduğunu bildirdi.

Necati Demir, projelerin etkisinin artırılmasını amaçlayan bu uygulama ile TÜBİTAK olarak başarılı projeleri teşvik ederken, başarılı araştırmacıları da ödüllendirmiş olacaklarını sözlerine ekledi.