Türk devine Volkswagen darbesi

Türk yan sanayi firması Teklas’ın satışı, en önemli müşterisi olan VW’nin skandalına takıldı. “666 milyon dolarlık” satış için verilen tekliflerin, bu nedenle geri çekildiği öne sürülüyor

Türk devine Volkswagen darbesi

Dünyanın en büyük otomotiv üreticilerinden Volkswagen’in Amerika’da çıkan dizel emisyon skandalı, bir Türk şirketinin satışına da engel oldu. VW’ye parça veren Teklas firmasını almak üzere teklif yapan üç firma da, ihaleden çekilince, 600 milyon euro’luk (666 milyon dolar) satış da şimdilik suya düştü.

Otomotiv yan sanayii şirketi Teklas Kauçuk Sanayi için 600 milyon euro’nun üzerinde bir fiyat biçilmişti. Dünyanın önemli otomotiv üreticilerine parça üretimi yapan ve farklı ülkelerde tesisleri bulunan Teklas’ı satın almak için iki büyük konsorsiyum talipli olmuştu. Bunların ilki Amerikan kökenli “Cooper-Standard Automotive” ve Esas Holding ile konsorsiyum oluşturan “Oaktree Capital Group” adlı yatırım firmasıydı. Ancak her iki firma da, bu satıştan çekilmek istediklerini belirtti.

Nedeni belli!

Konuya yakın kaynakların, Reuters ajansına verdiği bilgiye göre, bu satışın durmasının en büyük ve önemli nedeni, Volkswagen’in emisyon manipülasyonu nedeniyle başta Amerika olmak üzere tüm dünyada yaşamış olduğu sorunlar.

Söz konusu kaynaklar, Teklas’ın büyük ve önemli bir firma olduğunu, faiz, amortisman ve vergi öncesi yıllık karının 75 milyon euro’dan fazla olduğunu belirtirken, satış için 600 milyon euro’dan fazla bir tutarın öngörüldüğünü, alıcıların skandal nedeniyle şimdilerde bu satış fiyatının düşürülmesini istediklerini de belirtiyor. Talipli şirketlerin, bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

Teklas Yönetim Kurulu Üyesi Raul Danon, iki yabancı yatırımcının tekliflerini geri çektiklerini doğrularken, Teklas ve bu konuda birlikte çalıştıkları danışmanlarının, teklifleri çok düşük bulduğunu söyledi. Danon, bununla birlikte satışın gerçekleşememesinde Volkswagen skandalının etkisi konusunda bir bilgi sahibi olmadığını kaydetti. Şirketlerinin, yabancı yatırımcıların odağında bulunduğunu da vurgulayan Danon, “Son olarak iki yabancı yatırımcı, danışmanımıza tekliflerini iletmişti. Daha sonra ilgilenmedikleri gerekçesiyle, her ikisi de reddedildi” ifadesini kullandı.

Şirketin satışıyla ilgili danışmanlık hizmetinin, İş Yatırım Menkul Değerler tarafından verildiği kaydedildi.

En Önemli müşterisiydi...

Kauçuk, plastik bazlı teknik ürünler geliştirip üreten ve satan Teklas Kauçuk, 1971’de İstanbul Bayrampaşa’da kurulmuş. Silecek üretimiyle işe başlayan şirket, bugün hortum ve plastik bazlı başka parçaların üretimini de gerçekleştiriyor. Yıllık 225 milyon euro’luk satışlarının yüzde 30’unu Volkswagen’e gerçekleştiren Teklas’ın, General Motors, Daimler, BMW, Porsche ve Toyota gibi bir çok üreticiye parça verdiği biliniyor.

Gebze Muallimköy’deki genel merkezinin yanı sıra şirketin Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 2, Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 1 üretim tesisi bulunuyor. Teklas’ın, Bulgaristan, Rusya ve Çin’de de üretim tesisleri var. Ürettiği başlıca ürünler arasında düşük ve yüksek basınçlı hortumlar, titreşim sönümleyici parçalar ve cam silecekleri bulunuyor.

Volkswagen Grubu, aralarında Teklas’ın da bulunduğu Türk yan sanayi üreticilerinde yılda 1 milyar doları aşkın miktarda parça alımı yapıyor.

Liderliği Toyota’ya kaptırdı

Japon Toyota ile ‘dünyanın en büyük otomotiv şirketi” olma konusunda yarışa giren, ancak skandal sonrasında satış kaybı yaşayan Volkswagen, yılın ilk 9 aylık döneminde Toyoto’nın gerisine düştü. Açıklanan verilere göre Toyota, özellikle bu yılın ilk yarısında VW’yi geçerken, Ocak-Eylül döneminde 7.49 milyondan fazla araç sattı. Toyota satışlarına, Daihatsu ve kamyon üreticisi Hino da dahil.

Volkswagen ise, bu ayın başlarında dünya çapında 7.43 milyon adet araç sattığını bildirmişti. Bu sonucun, sadece skandalla bağdaştırılmasının zor olduğunu belirten uzmanlar, olayın eylül ayında patlak verdiğini hatırlatıyor. Toyota’nın ise, özellikle Çin ve Kuzey Amerika satışlarını artırdığına dikkat çekiliyor. Nitekim Toyota, yılın ilk 9 ayında Çin’de yüzde 11, ABD’de ise yüzde 4’lük satış artışı sağlamış.