Türk Hava Yolları ve Suudi'ler hacıları fifti fifti paylaşmışlar!

Rekabet Kurumu, Suudi Arabistan ve THY arasındaki fifti fifti hacı paylaşımı için "iç pazarda rekabeti engelliyor" dedi

Türk Hava Yolları ve Suudi'ler hacıları fifti fifti paylaşmışlar!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Rekabet Kurumu tarafından 17 Ocak 2014 tarihinde karara bağlanan ve THY, Suudi Arabistan Hava Yolları ve Atlasjet'in Türkiye ile Suudi Arabistan arasında havayolu ile yolcu taşımacılığı konusunda birlikte fiyat tespiti yaptıkları
iddiasına yönelik araştırmasından iki dev firmanın "yüzde 50-50 yolcu paylaşımı" anlaşmasına "dur" kararı çıktı.

Gizlilik talebi nedeniyle şikayet sahibinin isminin açıklanmadığı soruşturma dosyasında, özetle Avrupa'ya 150-200 Euro'ya uçan THY'nin hac organizasyonlarında uyguladığı bilet fiyatlarının 530 Euro'ya ulaştığı ve bu hatta sadece THY ve Suudi Arabistan Havayolları'nın (SAHY) faaliyet gösterdiği, bu firmalar tarafından biletlerin benzer düzeylerde belirlendiği, bahse konu iki havayolu firmasının bu hatta tekel oluşturdukları ve diğer firmaların bu hatta girmelerine izin vermeden yasalara aykırı biçimde aynı fiyatları uyguladıkları iddiaları yer aldı.

"HACILARI YÜZDE 50-50 PAYLAŞTILAR"
Bu iddiaları inceleyen Rekabet Kurumu, araştırmaların sonunda iddiaların ciddi olduğuna karar verdi ve konuyla ilgili inceleme başlattı.
İncelemenin sonunda tekel iddialarına yönelik bulgulara ulaşan Rekabet Kurumu, Türk Hava Yolları ve Suudi Arabistan Hava Yolları arasında bir anlaşma imzalandığı ve bu anlaşmanın hac kapsamında taşınan yolcuların yüzde 50-50 esasına göre iki havayolu şirketi tarafından paylaşıldığı belirlendi.

"ANLAŞMA BELİRSİZLİK YARATIYOR"
Rekabet Kurumu'nun raporunda "Başvuru kapsamında yapılan yerinde inceleme ve görüşmeler neticesinde, Türkiye ile
Suudi Arabistan hattındaki tarifeli sefer taşımacılığı ve özellikle artan talep yapısı ile dikkat çeken umre taşımacılığında, pazara yeni dâhil olan oyuncuların da etkisiyle rekabetçi bir pazar yapısının varlığı tespit edilmiş olmakla birlikte benzer bir değerlendirmeyi hac taşımacılığı pazarı için yapmak mümkün olmamıştır. 2011 yılında pazara yeni giren oyuncuların hac taşımacılığı alanında da faaliyet göstermeleri her ne kadar oyuncu sayısını arttırsa da pazarın en önemli iki oyuncusu olan THY ve Suudi Arabistan Havayolları (SAHY) arasında imzalandığı anlaşılan hac anlaşması belirsizlik yaratmıştır. İmzalanan bu hac anlaşması, hac kapsamında taşınan yolcuların Türk tarafı (THY) ve Suudi Arabistan tarafı arasında %50-%50 esasına göre paylaşılması ve %50 limitini aşan tarafın diğer tarafa aştığı her yetişkin yolcu için 60 USD, çocuk yolcu için 75 USD royalty (şerefiye) ödemesi yapması yükümlülüğünü getirmiştir.

"HACILAR MECBUREN KABUL EDİYOR"
Hac seyahatinin kotaya tabi olduğunun ve talep miktarının belirlenen kotanın çok üzerinde olduğunun altının çizildiği raportör görüşünde hacca gitmek isteyen yolcuların bazen yıllarca kotaya dahi olabilmek için sıra beklediği de hatırlatıldı. Bu nedenle iki kurum arasındaki pazar paylaşımının hacı adayları arasında fiyat esnekliğini yok ettiğine dikkat çekilen raporda, yüksek fiyatların hacı adayları tarafından mecburen kabul edildiği belirtildi.

"ŞEREFİYE MALİYETE EKLENEBİLİR"
İki kurum arasındaki pazar paylaşım anlaşmasında yer alan yüzde 50'lik kotanın herhangi bir havayolu şirketi tarafından aşılması durumunda ödenecek olan şerefiye bedellerinin bilet fiyatlarına dahil edilebilecek bir ekstra maliyet olduğuna dikkat çekilirken, iki kurumun birbirine karşı yüksek fiyat belirlemesinin mantıksız olacağı tespiti de yapıldı.

DAHA FAZLA SLOT İÇİN HACIYA YÜKSEK FİYAT!
Suudi Arabistan hükümetinin yasalarla zorunlu kıldığı ve örneğin THY seferlerine açacağı slotları bu yasalara uyup uymadığına göre belirlediği bazı fiyat koşullarının, THY'nin bu hatta düşük fiyat belirlemesinin önüne geçtiği ve Suudi Arabistan yönetmeliklerinin getirdiği bir zorunluluk nedeniyle THY'nin bu anlaşmayı imzalamak zorunda kaldığı belirtilse de pazar anlaşmasının iç piyasada rekabeti engelleyici etkileri olduğu ve bu etkiler konusunda DHGM ve Dışişleri Bakanlığı'na görüş verilmesi, bu hususlarda girişimlerde bulunmak üzere Başkanlığın görevlendirilmesi kararı aldı.
Yani özetle Türk Hava Yolları'nın bu anlaşmaya uymaması halinde Suudi Arabistan tarafından THY'ye açılan slotların sayısının azaltılabileceği korkusu, THY'nin hacıları mecburen yüksek fiyatla uçurmasına neden oluyor.