Türk işçilerin yeni acı vatanı İsrail!

Gurbetçi sayısında inanılmaz artış!

Türk işçilerin yeni acı vatanı İsrail!
Paralimani.com/ÖZEL HABER

1961 yılında Türkleri ilk kez Almanya'ya Sirkeci'den taşıyan trenin üzerinden tam 52 yıl geçti. Yıllarca "acı vatan" sözüyle bir anılır oldu Almanya. Kimlik çatışmalarıyla geçen 52 yılın ardından AB'yi yöneten bir ülkenin vatandaşı olan ama anavatan özlemini asla içinden atamayan bir nesil, Alman siyasetine bile yöne veriyor artık.

Fakat 52 yılda köprünün altından çok sular aktı. Bugün Almanya,a rtık Türk işçilerin en çok gittiği ülke gurbet vatanı değil. İşkur tarafından açıklanan verilere göre, Türk işçiler 2012 yılında en çok Irak'a gitti çalışmak için. Tam 15 bin çalışanın iş başı yaptığı Irak'ı, 13 bin 736 kişiyle Rusya izliyor.
Üçüncü sırada Suudi Arabistan, dördüncü sırada ise Türkmenistan yer alıyor. Azerbaycan, Afganistan, Cezayir gibi ülkelerin ardından geliyor artık eski acı vatan Almanya.

Fakat bu veriler arasında en çarpıcı olanı, gurbetçi Türk işçilerin sayısında en fazla artışın yaşandığı ülke...
Türkiye ile Mavi Marmara krizinin ardından halen talep edilen özrü dilemeyen İsrail, Türk işçi ithalat artışında ilk sıraya oturdu. 2011 yılına göre İsrail'e çalışmak için giden Türk işçilerin sayısındaki artış yüzde 1674. 2011'de sadece 50 işçinin çalışmak için gittiği İsrail'e 2012 yılında giden işçi sayısı 887'ye yükseldi.

Hiç işçinin gitmediği ülkeler sırlamasında ise Makedonya, Kıbrıs, Tacikistan, Bulgaristan, ABD gibi ülkeler öne çıkıyor. 2011 yılında Makedonya'ya giden Türk işçi sayısı 93 iken bu yıl sıfır. Aynı durum 2011 yılında 87 Türk işçinin gittiği Kıbrıs için de geçerli.