Türk-İş'ten genel grev resti
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatında hak kaybına yol açacak düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini açıkladı
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatında hak kaybına yol açacak düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini belirterek dayatma ile karşılaşmaları halinde genel greve gideceklerini söyledi. Kıdem tazminatında kazanılmış hakların korunmasının Türk-İş’in kırmızı çizgisi olduğunu hatırlatan Atalay, “Nokta kadar geri gidişi kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı 30 günün altına düşerse Türk-İş’in genel kurul kararı, genel grev derse biz ona uyarız.” dedi. Atalay, konuyla ilgili çıkan haberler üzerine birçok çalışanın, tazminatının yanmaması için emekliliğini istediğini ifade etti.
Bir grup gazeteciyle akşam yemeğinde buluşan Türk-İş’in yeni Başkanı Ergün Atalay, gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Kıdem tazminatında geriye gidişin Türk-İş için genel grev nedeni olacağını söyleyen Atalay, “Nokta kadar geri gidişi kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı 30 günün altına düşerse Türk-İş’in genel kurul kararı ne diyorsa ona uyarız, genel grev deniyorsa biz ona uymak mecburiyetindeyiz ve uyarız.” ifadelerini kullandı.
Kıdem tazminatının belli aralıklarla sürekli gündeme getirildiğini söyleyen Atalay, “Bu konuda çıkan haberler üzerine birçok çalışanın kıdem tazminatının yanmaması için emekliliğini istiyor. Kıdem tazminatı konusu gündeme getirilerek özellikle kamuda çalışanların tedirgin edilerek emekliye ayrılmaları hedefleniyor.” diye konuştu.
Kıdem tazminatının işçiler ve aileleri için yaklaşık 40 senedir güvence niteliğinde olduğunu belirten Atalay, çalışan herkesin bu yelpazenin altına girmesini istediklerini ancak bunun fon sisteminde olmayacağını belirtti. Atalay, “İnsanların geleceğiyle ilgili yanlış bir işin altına ne imza atarız, ne bu konuyu müzakere ederiz, ne bu konuyla ilgili müspet görüş bildiririz.” dedi. Kıdem tazminatı fonuna İşsizlik Fonu’ndan katkı sağlanmasının da zaman zaman gündeme getirildiğini anlatan Türk-İş Başkanı, İşsizlik Fonu’nun işçinin parası olduğunu belirterek, böyle bir teklifi kabul etmeyeceklerini duyurdu.
Taşeron işçilerin çalışma şartlarının insanlık ayıbı olduğunu söyleyen Atalay, “Hükümet bu soruna çözüm sunma, sendikalar da çözüme katkı sağlama mecburiyetindeler. Bu konuda kazanılmış mahkeme kararları var. Daha önce Maliye ve Hazine bu işe sıcak bakmıyordu ama bu işçileri taşeron değil de normal çalıştırdığınız zaman daha ucuza geleceğini gördüler. Şimdi diyorlar ki bu işi çözelim, evet biz varız, çözelim.” diye konuştu.
Taşeron işçisinin haklarının güvence altına alınmasını desteklediklerini belirten Atalay, ancak hükümetin önerisinin başka amaçlar taşıdığını iddia etti. Hükümetin önerisinin kabul edilmesi halinde bütün işçilerin taşeronlaşacağını belirten Türk-İş Başkanı, “Bütün işçilerin alt verenin işçisi haline gelecek. Burada işçilerin örgütlenme ihtimali hiç olmayacak. Bizim kaygılarımız bunlar. Türk-İş’in görüşü tanım aynı kalmalı, tanımın bu haliyle bile taşeron işçileri birkaç milyon. Bir de onların getirdiği tanım olursa taşeron işçisi 4 milyona çıkacak.” ifadelerini kullandı.