Türk mühendisliği denize indi!

O Türkiye'de bir ilk!

Türk mühendisliği denize indi!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi projesinin son derece anlamlı bir proje olduğunu ve buna benzer daha fazla gemilerle bilgi üretileceğini, bunun da ülkenin kalkınması ve refahı için kullanılacağını belirtti.

İşte ilk yerli Araştırma Gemisi


Türkiye'nin ilk yerli araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin denize indirme töreninde konuşan Yılmaz, ''Bu tarz gemilerle daha fazla bilgi üreteceğiz. Bugün buradaki durum araştırma ve gemi sektörü açısından iftihar ettiğimiz bir hadise. Türkiye önemli deniz potansiyeli olan bir ülke. Üç tarafımız denizlerle çevrili. Gelişmemizde bu bir değer. Gerek su gerek maden, çok çeşitli açılardan değerlendirmemiz ve katma değer üretmemiz gerekiyor. Denizcilik alanındaki potansiyelimizin harekete geçmesi de daha fazla bilgi üretmemize bağlı'' dedi.
Bugünkü dünyada bilgi tabanlı ülkelerin ön plana çıktığını ifade eden Yılmaz, ''Sanayi, tarım ve hizmetlerde olsun, daha fazla bilgi üreten ve bilgiyi katma değere dönüştüren ülkeler ön plana geçiyorlar. Bizim de denizcilik alanında daha fazla bilgi üretmek ve bunu katma değere dönüştürmemiz gerekiyor. Bu noktada bugünkü proje son derece anlamlı bir proje. Buna benzer daha fazla gemilerimizle bilgi üreteceğiz ve ürettiğimiz bilgiyi ülkemizin kalkınması için, refahı için kullanacağız'' diye konuştu.
Gemi inşası açısından iftihar edilen bir proje olduğunu söyleyen Yılmaz, ''Türkiye'de gemi inşa sektörü geçmişte çok önemli mesafe aldı. Kriz ortamında ciddi bir etkilenme oldu. İnşallah daha iyi günlere dönecektir bu sektör. Bu sektörde aldığımız mesafeyi bugünkü proje de ortaya koyuyor. Önemli, uzmanlaşmış gemiler inşa etmemiz, araştırma gemileri inşa etmemiz, bu sektörün geldiği noktayı gösteriyor. Savunma sanayi olsun, araştırma alanında olsun yerli tasarımla, yerli mühendislikle bu çalışmaların olması son derece önemli'' değerlendirmesini yaptı.

AR-GE'YE 1.9 MİLYAR DOLAR

Araştırma geliştirmeye hükümetin büyük önem verdiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
''Son on yılda ekonomimizi üç kattan fazla büyüttük, ama araştırma geliştirme harcamalarımızı beş kattan fazla büyüttük. Milli gelirdeki payını binde 53'lerden binde 86'lara taşıdık. Bir taraftan da özel sektörün payını da arttırdık. Ayrıca Kalkınma Bakanlığı olarak, TÜBİTAK ve Bilgi Teknoloji Bakanlığımıza büyük destek verdik. On yıl önce yatırım programımızda araştırma alt yapılarına sadece 114 milyon lira para ayrılıyordu. Araştırma harcamalarına 2013 yılında 1 milyar 900 milyon dolar kaynak ayırdık. Ayırdığımız tahsisat 17 misli.
Bunlar popülist politikalar değil. Bunlar gündelik politikalar değil. Bunlar siyaseten hemen karşılığını alacağınız harcamalar değil. Ama ülkenin geleceğine yatırım. Gelecek nesillere yapılan yatırımlar. Sonuçlarını orta ve uzu vadede göreceğimiz projelerdir.''
Kriz ortamında birçok ülke Ar-Ge harcamalarını kısıtlarken Türkiye'nin aksine bu harcamalara daha çok önem verdiğini belirten Yılmaz, ''Bunun sonuçlarını da hep beraber göreceğiz. Biz iddialı bir ülkeyiz, 2023 hedeflerimiz var. Onun için bu stratejik yatırımları mutlak yapmamız ve bu alanlarda uzun vadeli bir perspektifle enerjimizi yoğunlaştırmamız gerekiyor. Güzel bir örneğini bugün burada görüyoruz'' diye konuştu.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin inşasını gerçekleştiren ve gemi hakkında bilgi veren Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak da, ''Tersanelerimizin, bu tür gemiler yapabilmeleri için bakanlıklarımızın teşvik ve desteklerine ihtiyaçları vardır. Türk tersaneciliği araştırma gemisi yapacak kabiliyettedir. Bundan sonra bu tarz gemilerin yapımında Türk tersanelerinin tercih edilmesini arzulamaktayız'' dedi.