Türkiye 5 trilyon dolarlık Transatlantik'e göz koydu!
Ekonomi Bakanı Çağlayan'dan net talep: O masada olmak istiyoruz
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB ile ABD arasında başlayacak olan serbest ticaret anlaşması Transatlantik görüşmeleri çerçevesinde Türkiye'nin mutlaka paralel bir şekilde masada yerini alması gerektiğini söyledi.
''AB iki yüzlüdür''
Ekonomi Bakanı Çağlayan, AB'nin Türkiye'ye karşı samimiyetsiz bir tutum sergilediğini belirterek, ''AB iki yüzlüdür çünkü Türk iş adamına bir taraftan vize uygular bir taraftan mallarına kota uygulayarak serbest dolaşım imkanı vermez bir taraftan da 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması imzalamış olduğu Türkiye'yi, başka ülkelerle yapmış olduğu Serbest Ticaret Anlaşmalarında (STA) taraf olarak kabul etmez. Böylesine samimiyetsiz bir yaklaşmış içerisindedir'' diye konuştu.
Bu durumun ticareti bozucu bir ihlal anlamına geldiğinin altını çizen Çağlayan, artık Gümrük Birliği'ni masaya yatırmanın zamanının geldiğini söyledi.
AB ile ABD arasında başlayacak serbest ticaret anlaşması Transatlantik görüşmeleri çerçevesinde Türkiye'nin mutlaka paralel bir şekilde masada yerini alması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, Ricciardone'den bu konuda destek istedi.
ABD Büyükelçisi:Müzakereye 90 gün var, Başbakan'ı bekliyoruz
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ise ABD ile Avrupa ülkeleri arasındaki olası serbest ticaret anlaşmasında Türkiye'nin yeri üzerine sorulan bir soruya verdiği cevapta, bu süreçte Türkiye ile yakın istişare içinde olmayı istediklerini söyledi.
ABD yönetiminin Avrupa ile yoğun müzakerelere başlanması konusunda Kongre'yi daha yeni bilgilendirdiğini ve henüz müzakereye başlanmasına en azından 90 günlük bir süre bulunduğunu hatırlatan Ricciardone, bu sürede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ABD ziyaretlerinin olmasını beklediklerini ifade etti.
Ricciardone, ziyaretlerde iki ülke hükümetleri arasında bu meselenin de görüşüleceğini ancak detaylarının henüz belli olmadığını dile getirdi.
Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklara ABD'nin yaklaşımının sorulması üzerine de Ricciardone, ''Biz doğal kaynakları tüm bölgede barışı teşvik edecek, refahı artıracak bir kaldıraç olarak görüyoruz'' dedi. Ricciardone, büyük şirketlerin bu konuda araştırma, keşif yapabilmesi ve kaynakları işleyebilmesinin herkesin faydasına olacağını vurguladı.
Bu kaynakların ülkelerin birlikte çalışmasını sağlayacak güçlü teşvikler olması gerektiğine işaret eden Ricciardone, bölgede bir çatışma riskinin ortaya çıkmasını istemediklerini kaydetti.
İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi konusundaki görüşleri de sorulan Ricciardone, bundan memnun olduklarını, her iki tarafta da bu süreçte devlet idaresi anlamında müthiş bir çaba gördüklerini ifade etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı bir şekilde normalleşmesini görmeyi arzuladıklarını belirten Ricciardone, bunun bölgedeki işbirliğini artırmasını umduklarını ve bu konuda umutlu olduklarını söyledi.