"Türkiye enerji köprüsü kuruyor"
23. Dünya Enerji Kongresi bugün başladı. 1977'den sonra ilk kez İstanbul'da düzenlenen kongre kapsamında açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak; mevcut iş birliği ve projelerin değerlendirileceğini ve olumlu bir sinerjinin oluşacağına vurgu yaptı
23. Dünya Enerji Kongresi bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilecek kongre 13 Ekim tarihine kadar sürecek. Enerji sektörünün geleceğinin tartışılacağı 23. Dünya Enerji Kongresi, 1977'den sonra ilk kez İstanbul'da düzenleniyor.
ZİRVEYE RUS LİDER PUTİN DE KATILIYOR
Zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılacak. Rusya Devlet Başkanlığı Danışmanı Yuriy Uşakov, "Putin'in Türkiye ziyareti 10 Ekim'de gerçekleşecek. Putin'in Dünya Enerji Kongresi'nde bir konuşması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili bir teması olacak" dedi. Putin, 11 Ekim'de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.
70'İN ÜZERİNDE 250 İSİM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ev sahipliğinde düzenlenen kongre 'Yeni Ufukları Kucaklamak' temasıyla düzenleniyor. 70'in üzerinde ülkeden global enerji sektörüne yön veren 250 ismin kürsüye çıkacağı 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak basın açıklaması yaptı.
İşte Enerji Bakanı Albayrak'ın konuşmasından notlar;
* Şehitlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Bilindiği üzere 4 devlet başkanı, 250'den fazla Bakan ve CEO düzeyindeki katılımcıyla Enerji Kongresi'nin başlangıcını yapıyoruz. 4 gün sürecek kongrede 85 ülkeden 265 konuşmacı 65 konuyu tartışacak.
"OLUMLU BİR SİNERJİ ORTAYA KOYACAK"
* Enerji sektörünün küresel bazda en üst temsilcilerinin biraraya geleceği 23. Dünya Enerji Kongresi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelecek katılımcılarla mevcut projeleri ve işbirliği fırsatlarını değerlendireceğiz. Çok olumlu bir sinerji ortaya koyacaktır.
* Bu manada bu gibi organizasyonları önemsiyoruz. Küresel paydaşlar burada 'Barış İçin Paylaşım' olgusuna büyük bir katkıda bulunacaklardır. Bugünlerde sorunlara kapsayıcı çözümler bulunması için bütün paydaşları biraraya getirerek, söz hakkı tanıyacak olması açısından önemli bir mihenk taşı olacağını düşüyoruz. Sadece enerji sektörünü değil ekonomi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi konuları da gündeme getirerek analiz edilmesini sağlayacaktır.
"ENERJİDE YENİ BİR DÖNEMDEYİZ"
* Türkiye coğrafi bir terimin çok ötesinde sadece bir kara parçası değildir. Bölgesinde en uzun süre siyasi istikrara sahip olarak Doğu ve Batı'da örnektir. İstikrarsızlığın hüküm sürdüğü ülkelerde çözüm odaklı, bölgesel barışın ve huzurun sağlanmasına katkıda bulunmaya devam etmektedir. Enerji diplomasisinin temeli, barışın kaynağı olması gerektiği ve bunun üzerine bir paradigma oluşturmuştur.
* Enerjide yeni bir dönemdeyiz. Enerjinin üretimi dağıtımı konusunda bölgesel itici bir güç olacaktır. Enerjiyi barışın teminatı olarak gördüğü bölgesel refahının önemini daha da artırmaktadır. Kongrenin bahsettiğimiz üzere enerjinin bütün taraflarının olumlu bir sinerji yaratacağı 'Barış için enerji' dediğimiz mottoda da yeni ufuklar oluşacağına inancımız tamdır.