'Türkiye için zor günler' uyarısı
UniCredit'in başekonomisti Türkiye için endişeli
Dışarıdaki gerilim ile gelişen ülkelerin genelinde dalgalanma yaratırken Türkiye'nin süreçte daha hassas olduğuna dikkat çekiliyor
ABD’nin varlık alımının azaltma sinyali ile gelişen ülkelerden para çıkışı yaşanırken içeride Gezi Parkı olayları sürecin daha sert geçmesine etkili oldu.
ABD’nin varlık alımının azaltma sinyali ile gelişen ülkelerden para çıkışı yaşanırken içeride Gezi Parkı olayları sürecin daha sert geçmesine etkili oldu.
UniCredit’in baş ekonomisti Erick Nielsen’ın FT’ya yaptığı Türkiye değerlendirmesinden Türkiye için zor bir dönemin başladığına işaret etti. Nielsen’in dikkat çektiği ana nokta ise cari açık oldu
Grafikler üzerinden yapılan değerlendirmede ilk olarak İstanbul Borsa’nın hareketine yer verildi. Mayıs ayında zirve seviyeleri gören BIST’te Bernanke’nin 22 Mayıs’ta yaptığı varlık alımlarında sınırlamaya gidebiliriz açıklaması sonrasında borsanın aşağı geldiği, Gezi olayları sırasında dışarıya paralel ama daha sert tepki verildiğine değinildi. Nielsen endeksteki hareketliliğin sadece içerde yaşanan gerilme bağlamanın doğru olmayacağını FED’in açıklamalarının etkisinin önemli olduğunu dile getirdi. UniCredit Başekonomisti yatırımcıların süreçte gelişen ülkelere karşı daha temkinli olduğuna dikkat çekerken, tercihlerde temel göstergelerin öne çıkmaya başladığına vurgu yaptı
Bu noktada ikinci grafikte Türkiye için sürecin neden zor geçeceğinin işaretlerine değinen Nielsen, ülkeye giren para ve bu paranın pozisyonuna değindi. Yabancı yatırımların ağırlıklı olarak short pozisyonda olduğuna dikkat çeken Nielsen, 2013’te uzun pozisyondaki yatırımcının düştüğüne dikkat çekti. Nielsen, OMT açıklamasından 22 Mayıs’a kadar olan süreçte yatırımcının ‘risk on’ sürecinde olduğunu ve yatırımların hızlı kazanç amaçlı yapıldığını dile getirdi. FED sonrasında sürecin değiştiğini yatırımcının nereye yatırım yaptığına dikkat çektiğini aktaran Nielsen, temel göstergelerin önem kazandığını bu noktada Türkiye’nin cari açığının yeniden sahneye çıktığını söyledi.
Cari açık ve paranın çıkışı ile birlikte tehlikeli bir kompozisyon içine girildiğini belirten UniCredit Başekonomisti, Türkiye için bir diğer takip edilmesi gereken noktanın ise kredi seviyeleri olduğunu belirtti.
TCMB’nin mevcut göstergelerin üzerinde kalan bir kredi hacmi hedefi olduğuna değinen Nielsen, 2011’de yükselen hacmin başarılı bir şekilde 0122de dengelendiğini belirtti. Hane halkı ve şirket kredilerinin yeniden yükselmeye başladığı kaydedilirken özellikle şirketler tarafında artışın dikkat çektiğini belirtti. Kısa vadeli yatırımların yüksek olmasının süreci daha riskli hale getirdiğini kaydeden başekonomist Türkiye Hükümeti’nin yatırımcıyı uzun vade tutacak adımlar atması gerektiğini belirtti.
Kolay zamanın geride kaldığını belirtirken mevcut koşulların oldukça zor olduğunu dile getirdi. Cari açık tarafında zayıflığın yatırımcı istikrarı nokrasında sorun yarattığını kaydeden Nielsen, teşvikler ile yerel talebin arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.