Türkiye milyarlık düğmeye bastı!
Tam 20 milyar dolar...
Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ tarafından Mersin'e yapılacak Türkiye'nin ilk nükleer santrali için ikinci kez sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun formata uygun bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ tarafından Mersin'e yapılacak Türkiye'nin ilk nükleer santraline dair ikinci kez sunulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun formata uygun olduğunu ve Ekim'de içerik incelemesine başlanacağını açıkladı.
Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip olacak Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Akkuyu NGS tarafından hazırlanan ÇED raporu, formatta eksiklikler olduğu gerekçesiyle iade edilmişti.
Çevre Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şekil açısından uygun bulunan raporun 1 Ekim'den itibaren içerik incelemeleri başlayacak. Üniversiteler, TAEK, Enerji Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi 58 farklı kurum ve kuruluşun içinde bulunduğu İnceleme Komisyonu tarafından raporda detaylı bir inceleme yapacak" dedi.
ÇED raporu, nükleer santral inşaatına başlanması için en kritik adımlardan biri olarak kabul ediliyor.
Açıklamada, 3,000 sayfalık ÇED raporunda Rus şirketin, nükleer santralin çevredeki hava, su, tarımsal üretim ve hayvancılığa zarar vermeyeceğini belirttiği kaydedildi ve şöyle denildi: "Şirket raporda, santralin herhangi bir kanser hastalığına yol açmayacağı, turizm, spor alanları ile kuş göç yollarını etkilemeyeceğine de yer veriyor. Raporun onaylanabilmesi için komisyonda bulunan tüm kurumların görev alanına giren tüm şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor."
Projede ilk ünitede elektrik üretiminin 2019 yılında başlaması öngörülüyor.