'Türkiye para politikasını sıkılaştırmalı'
IMF`e göre Türkiye`nin enflasyonu frenlemek için para politikasını sıkılaştırması gerekli olacak.
Uluslararası Para Fonu(IMF), enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği Türkiye'de, aşırı talep baskısını düzeltmek ve IMF'in yeterlilik seviyesinin altında olan uluslararası rezervlerin artırılması için daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç olacağını bildirdi.
IMF, orta, doğu ve güneydoğu Avrupa için yayınladığı "Bölgesel Ekonomik Konular: Hızlı Büyümeye Nasıl Dönülür" başlıklı raporunda Türkiye için de değerlendirmelere yer verdi.
Türkiye'nin bir dizi genişlemeci politika tedbirleri ve makro ihtiyati düzenlemelerde gevşemeden faydalanarak iç talepte güçlenme sağladığını belirten IMF, güçlenen ekonomik aktivite ve genişlemeci makroekonomik politikaların etkisiyle enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğine de dikkat çekti.
Türkiye'nin bu yıl da güçlü büyüme göstermesini bekleyen IMF, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,8 ve 2017'de yüzde 3,4 büyüyeceği yönünde Nisan ayındaki Global Ekonomik Görünüm raporunda ortaya konan tahminleri tekrarladı, IMF, asgari ücrete yapılan yüzde 30 zam ve genişlemeci politikaların hem büyümenin hem de dış dengesizliklerin daha önce beklenenden daha yüksek olacağı anlamına geldiğini vurguladı.
IMF raporunda, "Enflasyonun yüksek olmaya devam ettiğini Türkiye için aşırı talep baskısını düzeltmekte ve IMF'in rezerv yeterlilik ölçümlerinin altında olan uluslararası rezervlerin artırılmasında daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç olacak" ifadelerine yer verdi.
Orta vadede Türkiye'de mali politikanın sıkılaştırılmasının yurtiçi tasarrufları artıracağını ve bunun yanı sıra aşırı talep baskısını yumuşatacağını ifade eden IMF, Türk otoritelerin özel sektör tasarruflarının artırmanın ekonomideki dış kırılganlığı azaltmak için önemli bir politika hedefi olduğunu sürekli olarak vurguladıklarını hatırlattı.
Emeklilik ve kıdem tazminatı reform planlarının tam ve hızlı şekilde uygulanmalarının anahtar olduğuna işaret eden IMF, "Kırılganlıkları azaltmanın aciliyeti ve yeni politikaların etkilerini göstermelerinin zaman alması dikkate alındığında, çabalar mümkün olduğu kadar kısa zamanda başlatılmalı" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin göreceli olarak genç nüfusunun ve düşen doğum oranının Ülke'nin bir demografik bölünme yaşamakta olduğuna işaret ettiğini de aktaran IMF, bu durumun tasarruf oranlarını artırmak için bir zaman penceresi sağladığını belirtti. IMF, kredi büyümesini sınırlamak için makro ihtiyati politikaların Türkiye'nin politika karışımının bir parçası olmaya devam etmesi gerektiğini de vurguladı.
'AVRUPA'NIN BÜYÜME TRENDİ KRİZ ÖNCESİ SEVİYELERİN ALTINDA'
IMF, orta, doğu, güneydoğu Avrupa bölgesinde ekonomik büyümenin güçlü olmaya devam ettiğini, ancak büyüme trendinin kriz öncesi seviyelerin altında olmayı sürdürdüğünü bildirdi.
IMF Raporu'nda orta, doğu, güneydoğu Avrupa bölgesi (CESEE) ekonomilerini değerlendirdi. BDT ülkeleri hariç olmak üzere bölge ekonomilerinin çoğunda güçlü büyümenin devam ettiğini ifade eden IMF, BDT ülkelerinin de yavaş yavaş resesyondan çıkmakta olduklarını belirtti.
Ancak CESEE ülkelerinde büyüme trendinin kriz öncesi seviyelerin altında olmaya devam ettiğine işaret eden IMF, Bölge ekonomilerinin gelişmiş Avrupa'nın gelir seviyelerine çok daha yavaş bir hızla yaklaşmakta olduklarını vurguladı.
Daha az destekleyici global ortamda, yapısal reformlar CESEE ülkeleri için büyümenin artırılmasına ve gelişmiş Avrupa'nın gelir seviyesine yaklaşma hızının artırılmasında en iyi umudu sunduklarını anlatan IMF, Bölge ülkelerinde politikaların verimliliği artıran reformlara ve özel tasarrufları ile yatırımları yükselten tedbirlere odaklanması gerektiğini belirtti. IMF, büyümenin desteklenmesi için ayrıca çalışma çağındaki nüfusta düşüşe ve yetenek uyuşmazlıklarına karşı aktif istihdam politikalarının geliştirilmesi gerektiğine de işaret etti.