Türkiye'den petrol çıkmayabilir!

Enerji Bakanı Yıldız: Çıkmadı diye de oturup başında ağlayamayız

Türkiye'den petrol çıkmayabilir!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, büyük bir kararlılıkla nükleer güç santrallerin ülkeye kazandırılmasına dikkat edeceklerini belirterek, ''Arkadaşlar lütfen oyuna gelmeyin, yaşı dolmuş santrallerin kapatılması, nükleer güç santrallerinden vazgeçildiği anlamına gelmiyor'' dedi.

Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğalgazın yüzde 50'sini Rusya'dan aldığını belirterek, ''Elde ettiğimiz elektriğimizin yüzde 50'si doğalgazdan. Rusya'dan aldığımız ve elektrik üretiminde kullandığımız doğalgazın payı yüzde 25'ler civarında'' dedi.


Taner Yıldız, petrol ve doğalgazda, 10 yılda 13.5 katına çıkan arama faaliyetine pay ayırdıklarını söyledi.

Türkiye'de diğer ülkelerdeki gibi petrol çıkmayabileceğini dile getiren Yıldız, ''Oturup başında ağlamayız. Hemen B, C planlarını ortaya koymamız lazım'' dedi.

Yıldız, Irak'ta 2 yıl içinde toplamı 25 milyar dolar olan 4 tane saha aldıklarını belirterek, bu bölgelerin Irak'ın kuzeyinde değil güneyinde alınan bölgeler olduğunu belirtti.

''Irak'tan aldığımız 236 milyon dolarlık bir iş vardı. Kardeşlerimiz bize 'bu ihaleyi siz aldınız ama kontratı sizinle imzalamak istemiyoruz' dediler. 'Saygı duyuyoruz, başımızın üstüne, imzalamayalım' dedik. Bizim amacımız Irak'ta yalnızca para kazanmak değil. Irak'ın normalleşmesinin tek yolu petrol ve doğalgazla alakalı bütün imkanlarını seferber etmesidir. Bizim de Irak'a yardımcı olmamız ve Irak'ın gelirini artırıcı faaliyetlerde bulunmamız lazım. Peki biz zorla mı yapacağız? Hayır, istedikleri kadar yapacağız'' diye konuştu.

Yıldız, nükleer güç santrallerinin çok tartışıldığını ifade ederek, büyük bir kararlılıkla nükleer güç santrallerin ülkeye kazandırılmasına dikkat edeceklerini söyleyerek, ''Arkadaşlar lütfen oyuna gelmeyin, yaşı dolmuş santrallerin, süresi biten santrallerin kapatılması, nükleer güç santrallerinden vazgeçildiği anlamına gelmiyor. İngiltere yeni santral yapımı kararı aldı. Omuzlarımızda bu sorumluluğu hisseden birisi olarak biz bunların her birisini yapmakta kararlıyız'' dedi.

3.6 MİLYAR DOLARLIK GAZDAN KURTULACAĞIZ
Yıldız, nükleer güç santrallerinin Rusya tarafından yapılmasıyla bu bağımlılığın artmayacağını ifade ederek, ''Biz bunu hidroelektrik santrallerinden, rüzgar santrallerinden, güneşten, yerli kömür santrallerinden elde ettiğimiz elektriğin yerine ikame etmeyeceğiz, doğalgaz santrallerinden elde ettiğimiz elektriğin yerine ikame edeceğiz. Bu şu demektir; 4 ünitelik santral için, 3.6 milyar dolarlık doğalgaz ithalatından kurtulmak demektir'' diye konuştu.

Petrolün hemen hemen tamamının ulaştırma sektöründe kullanıldığını belirten Yıldız, ''Bunun yaklaşık tutarı 33.4 milyar dolar. 2011'deki 54 milyar dolarlık ithalatının 34 milyarı ulaştırmadadır. Ülkemizde bulunan 16 milyon binek araçlarına verilen paradır'' dedi.

Yıldız, elektrik fiyatlarında AB üyesi ülkelerin ortalamasından daha düşük fiyatta elektriğin vatandaşa temin edildiğini söyledi. Yerli kömür açısından önemli kaynağa sahip olduklarını ifade eden Yılmaz, yerli kömürleri daha büyük oranda kullanmak gerektiğini bildirdi.

''Vatandaşın alım gücüne ne oldu?'' diye sorulduğunu anımsatan Yıldız, 10 yıl önce 163 lira alan asgari ücretlinin maaşının 5'te 1'i kadarıyla elektrik alırken, şu anda asgari ücretin 10'da biriyle aynı miktarda elektriği alabildiğini kaydetti.