Türkiye'ye barıştan 70 milyar dolar gelir

İsviçre'yle yapılan vergi anlaşması ve Türkiye'nin güvenli liman olarak görülmesi varlık barışında büyük fırsat sunacak.

Türkiye'ye barıştan 70 milyar dolar gelir

Varlık barışıyla 70 milyar dolarlık kaynağın Türkiye'ye geleceği iddia edildi. Bugün Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Hükümetin yurtdışındaki döviz varlıklarını yurda getirmek için çalışma başlattığı varlık barışının Türkiye'yi ihya edeceği belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, çıkarılacak varlık barışının öncekinden farklı olarak İsviçre'yi de kapsayacak.

Önceki varlık barışının sadece çifte vergilemeyi önleme anlaşması yapılan ülkeleri kapsadığına işaret eden yetkililer, 2010 yılında, yani varlık barışından iki yıl sonra anlaşma imzalanan İsviçre'nin kapsama giremediğini, bu nedenle de tahsilatın düşük kaldığını söylediler.

28 milyar lirada kalmıştı

AB'de yaşanan kriz ortamı, AB ülkelerinde yüksek mevduata ilave vergi getirilmesi, kara paranın hareket alanının daralması, İsviçre'yle yapılan vergi anlaşması ve Türkiye'nin güvenli liman görülmesi gibi nedenlerle yeni varlık barışının olağanüstü fırsat sunduğuna dikkat çekiliyor.

Bilgi veren kaynaklar, böyle bir dönemde uygulanacak varlık barışından 70 milyar dolar düzeyinde dövizin yurda girmesinin sürpriz olmayacağını söylediler.

Bununla birlikte kara para ve terörün finansmanında kullanılan paraların sistemden ayıklanması konusunda Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmede daha hassas davranmak zorunda olduğuna dikkat çekiliyor.

Vergi barışı da yapılsın

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, vergi ve prim borçları için de yeni bir vergi barışına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başkan Özdebir, önceki vergi barışından kriz nedeniyle iş dünyasının yeterince yararlanamadığını belirtirken, yeni vergi kolaylığı için de piyasanın biraz canlanmasının beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Bugün Gazetesi