Türkiye'ye karşı Bosch değil!

Almanlardan dev yatırım!

Türkiye'ye karşı Bosch değil!

Türkiye'de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren Alman sanayi devi Bosch, Türkiye'ye üç yılda 500 milyon euroluk yatırım yapacak. Yatırımların büyük bölümünü otomotiv teknolojileri üzerine yapmayı planlayan şirket, dizel ve benzinli arabalarda yüzde 30 tasarruf sağlayacak yakıt sistemlerinde de son aşamaya geldi.

Bosch Türkiye Temsilcisi ve Genel Müdürü Steven Young, 150 ülkede otomotiv, sanayi, dayanıklı tüketim malları ve bina teknolojileri alanlarında faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Bosch Türkiye olarak 2011 sonu itibarıyla 10 bini aşkın çalışan, 2 milyar euro ciro ve 1,2 milyar euro ihracatla Türkiye ekonomisine katma değer sağlıyoruz. Geçen yıl sonu itibariyle Türkiye'de 1,8 milyar euro yatırım yaptık. Üç yılda 500 milyon euroluk daha yatırım hamlemiz var." dedi. Young, 2012 Ekim sonu itibariyle Türkiye'de 750 bin beyaz eşya ve 550 bin kombi ürünü sattıkları kaydetti.

EN CANLISI TÜRKİYE!
Young, şöyle konuştu: "Biz dünyanın her köşesinde faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'deki fabrikalarımızdan ürettiklerimizin yüzde 80'ini ihraç ediyoruz ancak en hızlı büyüyen pazar olarak Türkiye'yi görüyoruz. Şu anda en canlı pazar Türkiye. Çin piyasasında bu yıl yavaşlama oldu. Avrupa piyasası sıkıntılı. Amerikan piyasası nispeten iyi. Afrika ise parlayan yıldız. Afrika ülkelerine Türkiye'den de ihracatımız her geçen gün artıyor. Türkiye, bu açıdan da büyük öneme sahip. Bu ülkede önümüzü görebiliyoruz."

2013 yılında bütün iş kollarına yatırım yapacaklarını ancak ağırlığın otomotiv teknolojilerinde olacağını aktaran Young, gelişen teknolojiye ve günün şartlarına uygun ürünlere yöneldiklerini, çalışmalarını özellikle sensör ve radarlı arabalarla enerji tasarrufu sağlayan sistemler üzerine yoğunlaştırdıklarını vurguladı. Dünya otomotiv sanayisinin en büyük iş ortağı olduklarını kaydeden Steven Young, "Arabaların güç aktarma organları, güvenlik ve konfor sistemlerine yoğunlaşmaktayız. Bu sistemler sayesinde, bugünden geleceğe yaşanacak değişimin ardındaki itici güç görevini üstleneceğiz." dedi.

'YÜZDE 30 YAKIT TASARRUFU SAĞLAYAN CİHAZ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ'
Otomotiv iş kolundaki planlarını, 2020 yılında üretilecek 115 milyon arabadan yüzde 10'unun hibrid ve elektrikli, geri kalanının içten yanmalı olacağı öngörüsüyle şekillendirdikleri bilgisini veren Young, "Bu doğrultuda dizel ve benzinli araçlarda yakıt tüketimini ortalama yüzde 30 düşürmek için çalışıyoruz. Bosch'un geliştirdiği teknoloji sayesinde motorlar giderek daha kompakt bir hale gelmekte ve çok daha verimli çalışmakta. Böylece güçten ve konfordan ödün vermeden yakıt tüketimi, dolayısıyla da karbon emisyonunu azalmaktayız. İçten yanmalı motorlar için Bosch'un geliştirmekte olduğu teknoloji sayesinde 2015 yılında, bir benzinli motor 100 kilometrede 5,5 litre tüketir hale gelecek. Dizel motorlarda ise bu rakam 3,6 litreye kadar inecek. Özetle bugünün standart motorlarına oranla yakıt tüketimi ortalama yüzde 30 azalacak. Bu sistemleri de yine Türkiye'de üreteceğiz." diye konuştu.