Türkler Avrupa'ya vizesiz gidecek
Avrupa Birliği’nin şart koştuğu ve Aralık ayında Ankara’da imzalanan geri kabul anlaşması, Meclis onayından geçti. Peki Vize anlaşması ne anlama geliyor?
Türkiye ve AB arasında imzalanan "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" resmen yürürlüğe girdi.
AB ile imzalanan vize anlaşmasının müjde niteliği taşıyıp taşımadığı tartışılıyor. Çünkü 3 yıl Türkiye'yi gözleyecek olan Avrupa Birliği'nin vize muafiyetini tanımama ihtimali var. Fakat bu süreçte AB, kaçakları Türkiye'ye iade edebilecek.
ANLAŞMA NELER GETİRİYOR
Anlaşmaya göre, bir üçüncü ülke vatandaşı, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa’ya giderse ve yakalanırsa, AB ülkeleri bu vatandaşı Türkiye’ye geri gönderebilecek.
Türkiye de bu anlaşma gereği bu kişiyi kabul etmek zorunda olacak. Kaçak göçmenler ülkelerine gidinceye kadar Türkiye’de barınacak.
Türkiye ayrıca, sınırlarda kontrol ve gözetimi arttıracak. Avrupa Birliği, en az 3 yıl boyunca Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini kontrol edecek.
3 YIL SONRA AB VİZESİ, O DA BELKİ..
Eğer Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirir ancak makul bir süre içerisinde Avrupa Birliği vize muafiyeti tanımazsa, Türkiye tek taraflı olarak geri kabul anlaşmasını askıya alabilecek. Süreçte herhangi bir sorun yaşanmazsa en geç 3 buçuk yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Avrupa’ya vize zorunluluğu kalkacak.
AB'NİN KARAKOLU OLABİLİRİZ
Uzmanların bir bölümü anlaşmanın "müjde"lik bir tarafının bulunmadığını savundu. Anlaşma metninde yer alan "Türkiye'nin üçüncü ülke vatandaşları olan kaçakları kabul etmesi gerektiği" maddesi, Türkiye'nin AB için bir karakol görevi yapacağı yorumlarına neden oldu.