Türkler iÇİN tehlikeli veriler!

Bu veriler Dünya'nın huzurunu kaçırıyor

Türkler iÇİN tehlikeli veriler!

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, ortalama % 10 civarında büyürken geçen yıl % 7.8 büyüdü. 2013 de % 7.5 civarında büyümesi bekleniyor.

Her ne kadar ekonomi istikrar kazanıyor gibi görünse de( İhracat % 20, Sanayi Üretimi % 10 arrtı) Şubat ayı enflasyonun % 3.2 çıkması oldukça can sıkıcı bir durum.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang Davoz'ta 2013 enflasyonun % 3 civarında olabileceğini ve enflasyonun % 3 civarında seyretmesini beklediklerini söylemişti.

% 3.2 can sıkıcı...

Çin Merkez bankası enflasyonu önleyici para politikaları izlerse , bu da likidite kanalıyla Çin'in büyümesini etkiler. Dolayısıyla büyüme bekleneni altında kalabilir.

Enflasyonun yüksek çıkmasında bir hafta süre Ay Yılı Kutlamalarını ve sert geçen kış nedeniyle de gıda fiyatlarındaki artışın etkli olduğunu, Çin'de işlerin yolunda gittiğini düşünen ekonomistler olsa bile büyük çoğunluk enflasyon rakamından endişeli görünüyor.

Çin'in Dünya büyümesine katkısı % 15-20 civarında, yani dünya ekonomisini % 1 civarında etkiliyor. Bunun anlamı şu; olası bir Çin büyümesindeki olumsuzluk tüm dünyayı etkiler.

Zaten T.C. Merkez Bankası bankaların gırtlağını sıkarak ekonomiyi soğuk tutuyor. Bir de böyle global sorun olursa Türkiye ekonomisi bundan etkilececektir.

Büyük olasılık böyle bir durumda % 3-4 olan Türkiye'nin büyüme tahmini çok daha gerilerde kalabilir.

Böyle olacak demek için erken ama Türk işadamı Çin'i yakından takip edip geleceğe dönük büyük taahhütlere girmemeli. Böyle bir ortam arifesinde olası bir küçülme veya yavaş büyüme ortamında bankaların kredi konusundaki isteksiz olacağı düşünülerek ödenecek faize bir 'hedging' gideri olarak bakıp bugünden likitideyi garantiye alıp parayı cebine koymak iyi fikir.
Kredi tutarını geleceğe dönük taahhütler belirleyecektir.

Ayrıca kriz nakit için fırsattır. Olası bir olumsuz senaryoda değerinin çok altında satın almalar olmasını mümkün hale getirir.