Türkler'e servet vaat eden 10 şehir!

Adını belki hiç duymadınız ama buralar gizli kalmış küçük İstanbullar!

Türkler'e servet vaat eden 10 şehir!

Dünyanın en büyük profesyonel hizmet kuruluşlarından biri olan Deloitte ile Planet Retail, yurtdışında büyümek isteyen birçok Türk markası için de fırsatlar barındıran “Gizli Kalmış Şehirler”i araştırdı.

Yatırımcılara yol gösterecek bir harita niteliğinde olan rapor, gelişmekte olan ülkelerdeki yatırım açısından keşfedilmemiş şehirleri gün ışığına çıkartıp, nüfus yoğunluğu ve barındırdığı yüksek potansiyel açısından perakende sektörü için yeni bir alan yaratıyor. Her marka, stratejisi paralelinde bu şehirleri de radarına alabilir.

FIRSAT YARATAN 10 ŞEHİR
Raporda perakende sektörü açısından fırsat yaratabilecek 10 şehir inceleniyor. Bu şehirler, Bogota (Kolombiya), Chongqing (Çin), Ho Chi Minh City (Vietnam), Cakarta (Endonezya), Kolkata (Hindistan), Lagos (Nijerya), Lima (Peru), Manila (Filipiler), Nairobi (Kenya) ve Yekaterinburg (Rusya). Şehirlerin en büyük özelliği ise ülkelerine göre çok daha hızlı bir ekonomik büyümeye sahip olmaları ve yatırım miktarlarının artmasıyla kırsal kesimden göç almaya başlamaları…

BOGOTA'YA DİKKAT!
Raporda, başı çeken ve perakende sektörü için geniş fırsatlar yaratan Kolombiya’nın başkenti Bogota şehri görülüyor. Şehir hali hazırda yatırım yapanların uğrak yeri 2011 yılında şehir merkezinde 100, boru hattında ise 160 alışveriş merkezi bulunuyor. Bogota’nın gelişmesindeki en önemli faktörlerden bir tanesinin de modern perakendecilik yayılırken orta ve düşük gelirli kesimin ve geleneksel sektörün de göz ardı edilmemesi, markaların küçük dükkânlara dağıtım ağı sağlaması ve onları dışarıda bırakmaması olarak gösteriyor. Sonuç olarak Kolombiya’da 2012 yılında kişi başına düşen perakende satış tutarı 2,524 dolar iken Bogota’da bu tutar 3,281 dolar.

Raporda dikkat çeken diğer bir şehir de Çin’in Chongqing şehri. En kalabalık nüfusa sahip olmasına rağmen bugüne kadar Şanghay ve Pekin gibi gölgesinde kalan Chongqinq’ın demiryolu ve karayolu ulaşımlarının maliyetlerinin düşürülme politikası ile global yatırımcıların dikkatini çekmeye başladığı belirtiliyor. Çin’de 2012 yılı için kişi
başına düşen ortalama perakende tutarı 1,708 dolar iken Chongqinq’de bu tutar 1,964 dolar.

NAIROBİ'DE 2014 BEKLENTİSİ
Raporda bahsi geçen bir diğer şehir ise Kenya’nın Nairobi şehri. Walmart’ın öngörüsüne göre Nairobi 2014 yılı sonunda uzun vadeli stratejik pazar oluşturarak uluslararası oyuncularının radarına gireceği belirtiliyor. Kenya’da kişi başına düşen perakende satış tutarı 532 dolar iken Nairobi’de bu tutar 1,702 dolar.

Raporda, Bogota, Chongqing ve Nairobi gibi ön plana çıkan şehirlerin yanı sıra diğer yedi şehir ile ilgili yatırımcılara yol gösterecek detaylı bilgilere yer veriliyor. Raporun temel amacı, özellikle büyük perakende firmalarının radarında olan belli başlı şehirler yerine, izlenmeye değer bu 10 şehirdeki yatırım fırsatları hakkında yatırımcıları bilgilendirmek.