Türk'ün fikrini Almanlar dünyaya sattı!

"Ne isteyeceğinizi bilmezseniz isteyemezsiniz"

Türk'ün fikrini Almanlar dünyaya sattı!
Zaman yazarı Günseli Ö. Ocakoğlu, bir Alman şirketinin Türkiye’deki ofisi tarafından geliştirilen uygulamanın nasıl bütün dünyada alıcı bulduğunu yazdı.
Fikri Türkiye ofisi buldu, uygulamayı tüm dünya aldı
Bu sonuçları ölçülmüş başarılı ama farklı bir pazarlama zekası vakası çünkü bütünden değil parçadan başlıyor. Başlamakla kalmıyor ürün satın alma motivasyonu oluşturacak görülür bir yerde de durmuyor ama o olmazsa olmuyor.
Neden bu kadar iddialıyım çünkü ürün kadınlara hitap ediyor. Direnen çekmeceler, açıldığında çalışılacak alan bırakmayan yetiştirme telaşıyla sürekli çarpılan kapaklar, dolaplar ve küçük mekanlarda hayatı kolaylaştıran fikirlerden söz ediyorum.
Häfele küresel bir Alman şirketi. 90 yıldan bu yana mobilya aparatları, aksesuarlar ve mimari çözümler üretiyor. 6 bin çalışanı, 37 ülkede stoku, 1 milyar Euro’yu aşan cirosu ve 120 ülkede ofisi bulunuyor. Türkiye dahil dünya çapında 1.500 tedarikçisi olan şirketin 8 yıl önce başlayan Türkiye operasyonunun başında Hilmi Uytun bulunuyor.
Uytun, “Häfele mobilya üreticisi değil ama bir mobilyacı kadar kadın iç görüsüne sahip. Häfele mimarlık hizmeti vermiyor ama bir mimar kadar evdeki yerleşimi biliyor. Häfele uygulamacı değil ama ülkemizdeki zanaatkar kıtlığını ve ‘usta’ problemini anlıyor. Bunun için de sokakta tüketiciye dokunuyor.” diyor.
Ne isteyeceğinizi bilmezseniz isteyemezsiniz
Häfele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun’un, Häfele Almanya yönetimi tarafından benimsenen pazarlama destekli satış artırıcı süreçleri şöyle:
Häfele bugüne değin Frankie markasıyla anılmış, franchise vermek hiç düşünülmemiş. Türkiye’de Häfele kriterlerine uyan 21 mobilya üreticisine ürünlerin satışı münhasıran verilmiş. Bu mağazalar aile içine alınıp yapılan iletişim kampanyalarında öne çıkarılmış böylelikle satış ağı büyümüş perakendede en büyük mobilya zinciri oluşmuş.
Ev alımında kadınlar mutlak karar verici çünkü kadın, evi değil evde yaşadığı duyguyu satın alıyor iç görüsü dikkate alınmış.
Kadının en çok zaman geçirdiği ve konuklarına gösterebileceği bölümün mutfak olduğundan yola çıkılmış. “Mutluluk satıyoruz” mesajı mutfağın iş yapılan yerden mutluluk duyulan alana dönüştürülmesiyle doğmuş.
Uygulama hatalarını en aza indirmek için iş şansa bırakılmamış. Satış sonrasında hizmet vermek üzere 81 Häfele kalite noktası kurulmuş. Franchise ve kalite noktalarındaki çalışanlar çok iyi eğitilmiş.
Çalışanlar mutlu olmadan mutluluk satıyorum iddiasının yavan kaçacağı düşüncesiyle yönetim felsefesinin merkezine çalışanlar oturtulmuş.