Uçak biletinde tavan fiyat belirlendi

Ucuza bilet almak için...

Uçak biletinde tavan fiyat belirlendi

Uçak biletlerinde bayram ve özel gün ayrımı yapılmayarak tavan fiyat uygulamasına geçildi. Son güne kalınması halinde tek yön uçuşlarda en yüksek fiyata seyahat edeceğinizi de aklınızdan çıkarmayın.

Havayolu şirketleri, iç hat uçak biletlerinin en fazla ne kadara satılacağı (tavan fiyat) konusunda anlaşmaya vardı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile şirketler arasında yürütülen görüşmelerde, uçak biletlerinin ‘bayram ve özel gün ayrımı yapılmadan’ 300 TL’yi geçmeyecek şekilde düzenlenmesi kararlaştırıldı.

EN FAZLA 300 TL ÖDEYECEK

Ancak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a sunulacak taslak anlaşmanın onaylanması halinde yurtiçi uçuşlarındaki business sınıfı bilet fiyatları ile yurtdışı bilet ücretlerine herhangi bir sınırlama getirilmeyecek. İki hafta içinde uygulanması planlanan yeni sisteme göre iç hatlarda ekonomi sınıfında uçan yolcular, son dakika bileti için en fazla 300 TL ödeyecek.

Bakan Yıldırım, uçak biletlerinin özellikle tatil dönemlerinde astronomik ücretlerle satışına yönelik şikâyetler üzerine, ‘tavan ve taban fiyat belirlenmesi’ konusunda düzenlemeye gidileceğini açıklamıştı. Bunun ardından, hisseleri Borsa’da işlem gören Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Hava Yolları’nın yatırımcılarında ciddi tedirginlik yaşandı. Hissedarlar, devletin serbest piyasa ekonomisine müdahalesi ile havayolu şirketlerinin sıkıntılı bir döneme gireceğini düşünmeye başladı. Bakanlık ise hissedarların kaygısını dikkate alarak uygulamada revizyona gitti.

HAVAYOLLARI KENDİ FİYATINI BELİRLEYECEK

Zaman gazetesinden Mustafa Gün'ün haberine göre; Bakanlık yetkilileri, havayolu şirketlerinin yüksek bilet fiyatlarından duyulan rahatsızlığa kayıtsız kalmadıklarını ve en uygun ücretle seyahat imkânı sunma sözü verdiklerini söyledi. Devletin bilet ücretlerine sınır koyma gibi bir düşüncesi bulunmadığına dikkat çeken yetkililer, havayolu şirketlerinin halkın hassasiyetlerini anlamalarına yardımcı olduğunu dile getirdi.

Havayolu şirketleri, devletin bilet ücretlerine müdahalede bulunmasını doğru bulmuyor. 2003’te iç hat uçuşlarının serbest bırakılmasıyla ciddi rekabet yaşandığını hatırlatan sektör temsilcileri, bilet fiyatlarının ucuzlamasıyla yolcu sayısında her yıl ciddi artış kaydedildiğini dile getiriyor. Moskova’da görüştüğüm Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, iç hatlar gibi dış hat uçuşlarının da rekabete açılmasını istiyor. Böylece, özel havayolu şirketlerinin hem uçuş ağını genişleteceğini hem de vatandaşa daha ucuz ve alternatifli uçuş imkânı sunacağını söylüyor. Yaşanan rekabet nedeniyle sefer başlattıkları her uçuş noktasında, bilet fiyatlarının en az üçte bir oranında düştüğüne dikkat çeken Sabancı, bu yüzden devletin bilet ücretlerine müdahale yerine, iç ve dış hatlardaki merkezlere ayrım yapmadan uçuş imkânı sağlaması gerektiğini düşünüyor.

UCUZ BİLET NASIL ALINIR?

Bakanlık, her ne kadar devreye girerek bilet ücretlerinin artışına frenleme getirdiyse de, son güne kalınması halinde tek yön uçuşlarda en yüksek fiyata seyahat edeceğinizi aklınızdan çıkarmayın. Ekonomik uçmak istiyorsanız seyahat programınızı önceden yaparak biletinizi almayı ihmal etmeyin. Böylece aylar öncesinden alacağınız biletle iç hatlarda 25-30 TL’ye uçma fırsatı bulmanız da mümkün. Ucuz bilet için, alternatif gün ve saatleri belirleyerek işe başlayın. Daha az tercih edilen havalimanlarından düzenlenen uçuşların düşük ücretle satışa sunulduğunu da unutmayın. Ayrıca, karşılaştırmalı uçuş alternatifleri sunan web sitelerinden en ucuz bileti bulma şansınız da oldukça yüksek.