Uyuşuk Kırgızlar Türk hibesinden etti!

Cumhurbaşkanı verdi veriştirdi: Sizin yüzünüzden Türk hibesini alamadık

Uyuşuk Kırgızlar Türk hibesinden etti!

Kırgızistan'ın Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Türkiye'nin 106 milyon dolarlık hibe ve düşük faizli kredi desteğinin gecikmesinden Kırgız memurları sorumlu tuttu.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Maliye Bakanı Olga Lavrova'yı kabul ettiği belirtildi.

Atambayev, Maliye Bakanlığı'nı 2012 bütçesindeki kesintilerinin, maaşları, emekli maaşları ve diğer önemli ödenekleri etkilememesi konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Vergi ve gümrük vergileri toplamada hükümetin başarılı olduğunun altını çizen Atambayev, Rusya'nın, Kırgızistan'ın bütçesinin sürdürebilirliği için vermeye planladığı 25 milyon dolarlık hibenin alınması için tüm belgelerin hazırlanması ve sürecin hızlandırılması gerektiğini kaydetti. Atambayev, ''İlgili Kırgız memurların uyuşukluğu yüzünden Türkiye'den hala söz konusu krediyi alamadık. Aslında bu çoktan çözülmüştü. Rusya ile de benzer bir sorun olmasın'' uyarısında bulundu.

Bakan Lavrova'nın da Cumhurbaşkanı Atambayev'i 2012 bütçesindeki gerçekleşmeler ve 2013 bütçe yasa taslağı hakkında bilgilendirdiği belirtildi.

Atambayev, Ocak ayında Ankara'ya yaptığı ziyarette Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, görüşmede 106 milyon dolarlık kredi ve hibe konusunda mutabakata varılmıştı. Kırgızistan ile Türkiye arasında 100 milyon doları kredi ve 6 milyon doları da hibe olarak iki anlaşma 28 Haziran'da imzalanmıştı.

Koalisyon hükümeti, 2012'deki bütçe açığı nedeniyle 72 milyon 340 bin 425 dolar kesintiye gitmeye karar vermişti.