Uzmanlar Fed kararı ve dolar için ne dedi?

Fed kararları ve Yellen'ın açıklamaları dolarda güçlenme yarattı. İşte uzmanların değerlendirmeleri...

Uzmanlar Fed kararı ve dolar için ne dedi?

ABD Merkez Bankası (Fed) faizi beklendiği gibi 25 baz puan artırırken, önümüzdeki yıl 3 faiz artırımı öngördü. Fed Başkanı Yellen ise "Piyasanın faiz artırım olasılığını yüzde 50'den fazla görmesine gerek yok" dedi.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu:
Yellen karar metnindeki şahin havayı yumuşatıcı tarzda konuşmadı


Fed politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artışla %0.75 seviyesine yükseltti. Projeksiyonlarda ise 2017 yılına yönelik 2 faiz artış beklentisi, 3'e yükselmiş görünüyor. Büyüme beklentisini %2’den %2.1’e yukarı yönlü revize edilirken, İşsizlik ise %4.6’dan %4.5’e aşağı yönlü revize edilmiş. Karar metnine baktığımızda, işsizlikle ilgili daha güçlü tonlama var. PCE enflasyonu %1.9 hedefini korurken, çekirdekte %1.8 seviyesinde kalmış. Enflasyon konusunda büyük farklılık yok, ancak ekonomideki iyileşme konusunda, pozitif yönde revizyonlar var. Ancak enflasyondaki beklentilerde, güçlenme bulunmuyor.

Yellen konuşmasında, ekonomi hakkında ılımlı açıklamalarda bulunurken, metindeki şahin havayı yumuşatmadı. Yellen ayrıca, üç faiz artışını para politikası konusunda önemli bir değişiklik olarak görmüyor. Ancak, politik belirsizlik olduğunu da ifade ediyor.

Dolar pozitif etkilendi

Açıklama, piyasalarda dolarda pozitif olarak algılandı. Dolar endeksi, 102 seviyesine kadar yükseldi. Dolar endeksi için 102 seviyesi, bundan 15 gün önce zaten görülmüştü, ancak bu seviye şimdilik aşılmış değil. Dolar endeksinin 102 seviyesini geçmesi durumunda, Fed kaynaklı yeni bir dolar lehine algılamanın etkisinden bahsedebiliriz.

USD\TRY’de ise 3.52 seviyesinin üzerine yükselişler var. Ancak bu seviyeler, USD\TRY’nin zaten bundan birkaç gün önce gördüğü seviyelerden yüksek yerler değil. EURO\USD içinde, aynı şey söz konusu. Bir süredir içinde hareket ettiği 1.05-1.0655 bandı hala ihlal edilmiş değil. Ons altında ise 1150 seviyesinin altına doğru sarkmalar var. Zaten aşağı yönlü olan trendi, destekleyici sonuçlar olduğunu söylemek mümkün.

Paritede hareketler sertleşebilir

Piyasalardaki tüm hareketler, Fed kararlarının ve Yellen açıklamalarının dolarda güçlenme yarattığını gösteriyor. Ancak dolar endeksi, 102 seviyesini geçmedikçe bu hareketler sınırlı kalabilir. Dolar endeksinin 102 seviyesi üzerine yükselmesi durumunda ise manzara değişebilir ve paritelerde hareketler sertleşebilir. Bununla birlikte Fed ve FOMC komitesinin tamamı, 2017 yılında değişecek. Bu nedenle karar metinlerinin tonlaması değişebilir.

Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen:
Fed, yılı 'şahin' kapattı


Piyasaların moralini bozan konu, FED’ in faiz adımından ziyade, tahminleri ve beklentilerindeki yukarı yönlü revizyon olduğunu görüyoruz. FED bir önceki toplantıda 2017 yıl sonu faiz beklentisi orta noktasını %1.125 olarak belirlemişti. Bu toplantıda ise bu beklentisini %1.400’e yükseltti ve 2017 yılında 2 faiz artırım beklentisini 3’e çıkarmış oldu.
Büyüme, enflasyon ve faiz beklentisini küçük güncellemelerde olsa yukarı yönlü revize etmesi piyasalarda doların ateşini yükseltti. Genel olarak enerji fiyatlarındaki düşüklüğün geçici etkisinin ortadan kalkacağını ve enflasyonun uzun vadeli %2 hedefine ulaşabileceği ön görülüyor. Faiz kararının ardından ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizleri sert bir şekilde yükselirken, dolar varlıkları küresel anlamda değer kazanımını artırdı. İçeride ise açıklamaların ardından Dolar/TL 3.52 seviyesini aştı.

Şahin duruş oynaklığı artırdı

FED başkanı Yellen küresel ekonomik görünümün belirsiz olduğunu söylemesine karşın, ABD ekonomisinin iyi bir performans gösterdiğini değerlendirmesi dolardaki tansiyonu yükseltti. Faizlerin halen düşük olduğunu vurgularken, özellikle Trump kaynaklı vergi politikalarıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınması dikkat çekiciydi. Yellen’ın açıklamaları bir miktar piyasalarda sınırlı bir rahatlama yaratsa da, FED’in şahin duruşu oynaklığı artırdı. ABD 2 yıllık tahvil faizi 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken 1.25 seviyesine ulaştı. Dolar endeksi 101.70 seviyesini aştı. Küresel borsalar eksiye dönerken, Dolar/TL 3.52 seviyesini aştı.

3.50 yeni günde teknik destek noktası olarak izlenebilir

Küresel piyasalarda FED kararı sonrası Dolarda varlıklarında yükseliş artarken, kurun 3.50 seviyesini aşması önemli bir hareketlenme olarak dikkat çekti. 3.50 artık rol değişimine uğrayarak yeni günde teknik destek noktası olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde kaldığı sürece 3.54-3.55 direnci görülebilir. Buna bağlı olarak endekste eksi bir açılış görme olasılığımız yüksek. 76000 desteği altında bir fiyatlama söz konusu olursa, geri çekilmeler görülebilir.

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan:
Fed baz senaryonun dışına çıktı, gelecek ise belirsiz


Fed beklendiği gibi Aralık FOMC toplantısında 25 baz puan faiz artışı yaparak, fonlama oranı üst bandını %0,75 seviyesine getirdi. Beklentilerin paralelinde yapılan faiz artışı zaten fiyatların içinde olmakla beraber, asıl önemli olanın politika açıklamasındaki değişiklikler ve “dot plot” olarak adlandırdığımız faiz tahminleri olduğunu zaten belirtmekteydik. Faiz artışının kademeli olacağının halen vurgulanması açıklamanın dozajını biraz düşüren bir nüans. Ancak dot plotta medyan tahminlerinin 2 yerine 3 faiz artışına işaret etmesi ile beraber piyasada marjinal fiyatlama ortaya çıktığını söylemek mümkün.

FOMC üyelerinin 2017 için gördüğü hedef fonlama oranı bir önceki toplantıda %1,125 seviyesindeyken, Aralık FOMC itibariyle %1,375 seviyesine çıkmış. Hedef fonlama oranının %1,25 üzerinde olmasıyla beraber, 2017’de 3 faiz artışı öngörüldüğü gözler önüne serilmektedir. Daha uzun vadeli faiz projeksiyonlarında 2018 için %1,875’tn %2,125’e, 2018 için %2,625’ten %2,875’e; uzun dönem için ise %2,875’ten %3’e doğru revizyon var. Dot plot noktasal grafiğinde FOMC dots medyan eğrisinin sola kaymasıyla beraber cari OIS fiyatlama eğrisi de aynı şekilde kayacak ve bu dönemde USD değerlenecek, ABD tahvilleri değer kaybetmeye devam edecektir. Tabii bunun ne kadar kısa veya uzun bir zaman dilimi içerisinde olacağı da önem arz etmektedir.

Ekonominin gidişatına yönelik ifadelerde ise, faiz projeksiyonlarındaki değişimle kıyasladığımızda daha yumuşak bir tutum var. Enflasyon göstergelerinin yukarıya doğru gittiği ifade ediliyor, ancak FOMC politika açıklamasında “halen düşük” olduğuna yönelik ibare duruyor. 3 ana başlık olan büyüme, enflasyon ve işsizlikte bir değişiklik görülmüyor. Bu beklentilerin geçen toplantıya göre iyileştirilmemesi de Trump’ın marjinal etkisinin henüz hesaplanmadığı şeklinde yorumlanabilir.

Tabii Fed’in politikasına ilişkin tek ve son belirleyicinin bu toplantı olmadığını akıldan çıkarmamak gerekir. Fed, Trumponomics’i bekleyecek görünüyor. Diğer yandan; her türlü ekonomik gelişmenin bu beklentilerde oynamaya neden olacağını da öngörebiliriz. ABD ekonomisi çok gelişmeye gebe, bu hem para politikaları hem de mali politikalar tarafında geçerli olacak.

Haziran – Temmuz 2017 dönemine kadar, iki çeyreğin ekonomik aktivitesi Trump ekonomi politikalarının sonuçlarını görmek için yeterli olur. Bu politikaların enflasyon tarafına katkı sağlamasının biraz daha olası olduğunu düşünüyorum. Ekonomik göstergelerde önemli bir bozulma olmazsa, Trumpflasyon’ın USD tarafına etkisi pozitif olmaya devam edebilir. Temmuz kritik; çünkü Trump’ın 2018 sonrasında Yellen ile devam edip etmeyeceğini anlayacağımız ay olacak. O döneme kadar Fed – Beyaz Saray uyumu ne derecede olacak, merak konusu...

3 faiz artırımı beklentisi kesin bir duruma işaret etmiyor. Yellen konuşması, noktasal grafikteki değişime kıyasla daha yumuşak bir tonda. İlerleyen döneme dair büyük belirsizliklerin olduğunun farkındayız. Mali politikalar kısmı çok belirgin bir görüntüye işaret etmiyor, bizce bu toplantının yaklaşık 3 hafta sonra yayınlanacak tutanakları da canlı olacak.

Dünya