VAHİM DU'RUM'!
8 günlük eziyet savaş dönemlerini hatırlatan manzaralara neden oldu
Güney Kıbrıs Rum kesiminde, bankaların 8 gündür kapalı olması iç ticarette büyük sıkıntılara neden oldu, acil ihtiyaç dışındaki alışverişler durma noktasına geldi.
Nakit sıkıntısı nedeniyle özellikle Limasol ve Larnaka bölgelerinde sabah erken saatlerden itibaren bankamatiklerin önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Çok sayıda dükkan ve işyerinin kapandığı, yabancıların nakit eksikliği nedeniyle büyük zorluklarla karşılaştığı belirtiliyor. Dükkanların büyük bölümünün siftah yapmadan günü geçirdiği büyük kentlerde, nakit sıkıntısı nedeniyle halk pazarları da sönük geçiyor.
Lefkoşa halk pazarında portakal ve sebze satan 66 yaşındaki Mihalis Kiprianu, vatandaşların nakit parası kalmadığı için satışların az olduğunu söyledi. Elinde parası bulunanların da önümüzdeki günlerde ne olur endişesiyle harcama yapmaktan kaçındığını belirten Kiprianu, ''Portakallarım çok iyi, ancak şu ana kadar umduğum satışı yapamadım. Salı gününe kadar ne olur, bilinmez. Bankalar açılmazsa işimiz daha da zorlaşacak'' dedi.
Pazardaki küçük tezgahında kendi bahçesinde yetiştirdiği ürünleri satan 82 yaşındaki Hrisula Vafiadu da, vatandaşların zorlandığı için çok az şey satın aldığını söyledi. Pazardaki alışverişlerin bankaların kapalı kalması nedeniyle sönük geçtiğini anlatan Vafiadu, ''Bankalar açılmazsa halk iyice parasız kalacak. O zaman kim bilir ne olur'' endişesini dile getirdi.
Halk pazarındaki büyük tezgahlardan birinin sahibi olan 58 yaşındaki Kiryakos Andoniyu ise, henüz büyük sorun yaşanmadığını, ancak piyasanın böyle sürmesi durumunda herkesin zorluk yaşayacağını anlattı. Andoniyu, ''Bu durum nereye kadar gidecek? Bankalar kapalı kalırsa, millet alışverişi nasıl yapacak? Bizim de peşin paraya ihtiyacımız var. Nakit olmazsa, bizler de ihtiyaçlarımız olan et gibi yiyecekleri nasıl satın alacağız?'' diye konuştu.
''İşin ucunu kaçırdık''
Lefkoşa'da taksicilik yapan 62 yaşındaki Lefteris Hacisavvas da, piyasadaki nakit sıkıntısının işleri büyük oranda etkilediğini belirterek, gelirinin yüzde 70 azaldığını söyledi.
Hacisavas, ''Vatandaşlar bankaya para çekmeye gidiyor, ama kendi paralarını alamıyor. Ne olacağını bilmiyoruz. Halk endişeli. Para dönmüyor, yevmiyemizi çıkaramıyoruz. Diğer yandan benzin ve mazot 1,5 avro oldu. Anastasiadis bugün Brüksel'e gidecekmiş. Ne olacağını hiç bilmiyoruz. İşin ucunu kaçırdık'' şeklinde konuştu.
Marketlerdeki raflar boşalıyor
Bu arada, tedarikçilerin sadece peşin para karşılığında mal vermeleri ülkede yakıt sıkıntısına ve marketlerdeki rafların yavaş yavaş boşalmasına neden oluyor. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik belirsizlikten endişe eden vatandaşlar ellerindeki son paraları harcayarak süpermarketlerden yiyecek stoku yapıyor.
Güney Kıbrıs Süpermarketçiler Birliği Başkanı Andreas Haciadamu, marketlerdeki stokların tükenmeye başladığına dikkati çekerek, pazartesi gününe kadar bankaların açılmaması durumunda acil ihtiyaç olan birçok üründe eksiklikler başgöstereceğini vurguladı.
Haciadamu, süpermarketlerdeki alışverişlerin yüzde 70'inin kredi kartlarıyla yapıldığını, bu nedenle büyük nakit sıkıntısı yaşandığını belirterek, ''Tedarikçiler ülkenin daha önce görülmemiş bugünkü durumuna anlayış gösterip bu kararından vazgeçmezse, boşalmaya başlayan süpermarketlerin rafları tamamen boş kalacak'' uyarısında bulundu.
Araç sahipleri yakıt bulmakta zorlanıyor
Diğer yandan, akaryakıt istasyonlarının da sadece peşin para karşılığında satış yapması nakit sıkıntısı çeken vatandaşların araçlarına yakıt bulmakta zorluklarla karşılaşmasına neden oluyor.
Akaryakıt İstasyonları Birliği Başkanı Stefanos Stefanu, ülkede yakıt stoklarıyla ilgili sorun bulunmadığını, ancak tedarikçilerin peşin para karşılığında mal satmaları nedeniyle birçok benzin istasyonunun tedarikte sorun yaşandığını ifade etti.
Stefanu, soruna en kısa zamanda çözüm bulunmaması durumunda çok sayıda akaryakıt istasyonunun kapanmak zorunda kalacağını söyledi.