Vergi ve SGK affının püf noktaları
Vergi borcu olan vatandaşların merakla beklediği Vergi ve Sosyal güvenlik affı ile ilgili detaylar ortaya çıktı.
Meclis'te kabul edildiği takdirde, Erdoğan'ın da onaylanması ile yürülüğe girecek olan düzenlemenin detaylarını Star Yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt yazdı.
İşte o yazı:
Hafta başında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, milletin evi Beştepe külliyesinde, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, ana muhalefet lideri CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin katılımıyla gerçekleşen birlik ve beraberlik toplantısı, darbeye karşı duruş ve buna bağlı olarak yumuşayan siyasi ortam, geleceğe güvenle bakmamızı sağladı.
İşte bir süredir hem ekonomiyi rahatlatma hem de iş dünyasının beklentilerini gerçekleştirme amacıyla hazırlanan vergi ve sosyal güvenlik prim affı ve yapılandırması, siyasette meydana gelen olumlu havaya paralel olarak ekonomide de rahatlama ve canlanma sağlayacak, yapılandırma yasası kısa bir zaman içerisinde TBMM’ de görüşülerek kabul edildiği takdirde Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından sonra yürürlüğe girecek. Böylece ekonominin yaralarının da hızla sarılması mümkün olacak.
AK Parti hükümetleri döneminde, yatırımların ve istihdamın arttırılması, üretimin teşvik edilmesi, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi ve ülkemizin cazip bir yatırım merkezi halinde getirilmesi amaçlarına hizmet etmek üzere çalışmalar sürdürülmektedir.
Aynı şekilde hafta başında Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önce hatırlattığı üzere bankaların faiz indiriminin de gerçekleşmesi, piyasalara doping etkisi yaratacak.
Uzun bir süredir ertelenen ve vatandaşlarımızın çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaları ekonomiye adeta can suyu olacak. Bu nedenle faiz indirimi konusu da çok önemli. Bugünkü yazımızda vergi ve sigorta prim affının detaylarını paylaşacağız.
Yapılandırmada amaç
1- Özel sektörün kamuya olan borç yükünün azaltılarak borçlara taksitle ödeme imkânı getirilmesi,
2- İhtilafların barış yoluyla sonlandırılması,
3- Vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözülmesi,
4- Vergilemede öngörülebilirliğin arttırılarak geçmiş vergilendirme dönemleri ile ilgili olası risklerin ortadan kaldırılması,
5- Bazı varlıkların milli ekonomiye
6- İşletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Neler kapsamda?
Yapılandırmaya konu alacaklar, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Belediyeler ve Sosyal Güvenlik Kurumu’dur.
Yapılandırmaya konu alacaklar:
- Vergiler ve vergi cezaları,
- Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı,
- Gümrük vergileri ve idari para cezaları,
- Sigorta primleri,
- Topluluk sigortası primleri,
- Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı,
- İşsizlik sigortası primi,
- Sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacaklardır.