Volkswagen krizi Asya'ya uzandı
11 milyon aracı kapsayan Volkswagen'in emisyon krizi büyüyor. Amerika ve Avrupa'yı sarsan skandal, Güney Kore'ye kadar uzandı
Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen'in (VW) emisyon skandalı diğer kıtalara da sıçradı. Şirketin ABD'deki egzoz gazı emisyon testlerinde usulsüzlük yaptığını kabul etmesinin ardından başlayan olayın boyutları her geçen gün büyüyor. 11 milyon aracı kapsayan sorun nedeniyle ardı ardına birçok ülkeden açıklama geldi.
Cuma günü görev süresi dolacak CEO Martin Winterkorn'un görevden alındığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) VW ve Audi marka otomobillerin zehirli gaz emisyon testlerinde sonuçları çarpıtan bir yazılım içerdiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyar dolara kadar para cezası alabileceğini açıklamasıyla başlayan kriz şirketin hisselerinin kayıplarını da artırıyor.
ABD Adalet Bakanlığı tarafından da adli inceleme başlatılan iddialar VW ve Audi marka Audi A3, VW Jetta, Beetle, Golf ve Passat araçların dizel modellerini kapsıyor. Bu modellerin ABD ve Kanada'da satışı askıya alındı.
AVRUPA AYAĞA KALKTI
Güney Kore Çevre Bakanlığı yetkilisi Park Pan-kyu, şirketin 2014 ve 2015'te ürettiği araçların incelemeye alınacağını belirtti. Fransız Maliye Bakanı Michel Sapin "Soruşturma ABD ile sınırlı kalmamalı. Volkswagen arabaların emisyonlarının Avrupa'da araştırılması gerekiyor" dedi. Avrupa komisyonu Sözcüsü Lucia Caudet, "Biz de iddiaları inceleyeceğiz" dedi.
RAKAMLARLA EMİSYON KRİZİ
11 milyon araçta emisyon testlerini geçmesi için hile yapıldı.
VW, Amerika'ya 2009-2015 arası 482 bin Audi ve VW otomobili sattı.
Almanya, Amerika'ya 4 silindirli Audi ve VW satışını durdurdu.
Şirketin ortaklarından Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti, ülke ekonomisinin yüzde 20'sini oluşturuyor.
Bölgenin Ekonomi Bakanı Olaf Lies, 600 bin çalışanın suçlanmasının doğru olmadığını söyledi.
Grup, bu skandal için 6.5 milyar euro ayırdı.
Pazartesi günü yüzde 15 oranında düşen şirketin hisseleri dün de yüzde 20'ye yakın değer kaybetti.