Yabancı yatırımcının 2.5 milyar dolarlık faiz oyunu!

4 büyük işlem, 16 milyar dolarlık operasyon ve 7 ayda 1 milyar, 9 ayda 2.5 milyar dolarlık kazanç!

Yabancı yatırımcının 2.5 milyar dolarlık faiz oyunu!

paralimani.com/Ekonomi Servisi

2012 yılı yabancı yatırımcıların borsadan belki de çok daha fazla bono ve tahvil alım-satımından kazanç sağladığı bir yıl oldu. Herkesin, borsada yabancı operasyonuna odaklandığı bir dönemde yabancı yatırımcı 2012 yılının ilk dokuz ayında Türk bonolarından en büyük kazancı sağlayan kesim oldu.

Mart, haziran, temmuz ve eylülde 4 büyük faiz operasyonu yapan yabancı yatırımcı bu oyuna fazilerin yüzde 9.8 olduğu seviyelerden başladı. İlk büyük alım dalgasını eylül ayında yapan yabancı yatırımcı buradan 3.3 milyar dolarlık Türk bonosu aldı. Ardından bono fazilerinde yaşanan dalgalanmaya rağmen ikinci büyük alım dalgası yine yaklaşık 3.3 milyar dolarla haziran ayında gerçekleşti. Bu alım seviyesinde de faizler yüzde 9'un hale üzerindeydi. Zaten bu alım faizde çok ciddi bir kazanç sağlayacak rallinin habercisiydi. Çünkü haziran ayında faizler görülmedik bir hızla düşüşe geçti. Arada sürekli olarak almaya devam etse de yabancı yatırımcı üçünü büyük alım dalgasını 4.7 milyar dolarla temmuz ayında yaptı. Bu noktada faiz yüzde 8'lerde bulunuyordu.
Son büyük alım dalgası ise faizin yüzde 7.75'le açılış yaptığı eylül ayındaydı. Ve son alımın boyutu da 4.7 milyar dolar.

Ve bu tarihten itibaren sadece 1.5 ay beklediler. Bu sabrın sonunda ceplerine giren kazanç ise 1 milyar dolara yakın oldu.

Elbette bu rakam, sadece dört büyük operasyondan sağlanan kazanç. Yabancı yatırımcının elinde faizlerin yüzde 11'e yakın olduğu 2011 yılından da çok ciddi bir portföy bulunuyor. Bu da hesaba katıldığında yabancı yatırımcıların 9 aylık kazancının en az 2.5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.