Yabancılar hisse değiştiriyor

Sermaye piyasalarında iyimser hava devam ediyor. Yabancılar tatil öncesi son pozisyonlarını belirliyor.

Yabancılar hisse değiştiriyor

Dünya ekonomisinde sıkıntılar artarak devam etmesine rağmen para piyasalarında olumlu hava devam ediyor. Daha doğrusu piyasalarda her şey olumlu algılanıyor. Kısa bir süre daha bu iyimserlik devam edecek gibi görünüyor.

Zaten yılın son günlerinde gelindi bile... Endeksin yılı tarihi zerve seviyesinden kapatmaması için hiçbir neden yok. Ancak önümüzdeki hafta yabancıların tatile çıkacak olmasına bağlı olarak borsada durgun bir seyir izlenebilir. Piyasaların bir süredir gündeminde olan mali uçurumla ilgili beklentiler ve gelişmeler yatırımcılar tarafından yakından takip edilmeye devam edilecek.

Bu cepheden gelecek olumsuz bir açıklama ya da beklenmedik bir gelişme kar satışlarını da tetikleyebilir mi? Zaman yazarı selim ışıklar bu konuda, "Genellikle ocak ayları içinde hareketlenen borsaların bu defa aralık ayı içinde yaşanan ralli sonrası hareketine devam edip etmeyeceği 78 bin puanın geçilmesine bağlı. Beklenen düzeltme hareketi henüz yaşanmadı" görüşünü savunuyor. Bugünkü köşesinde önemil mesajlar veren Işıklar, hisse bazı hareketlerle yabancı, düşük kalan sektör hisselerine yöneldiğine dikkat çekiyor.

Yabancıların yıl sonu pozisyonlarını kârlı kapatılmak istediklerini vurgulayan Işıklar, öngörülerine devam ediyor: "Son dakikaya kadar ABD’den gelecek haberler, endeksi zinde tutuyor. Bu bekleyişin sonunda bir satış baskısı oluşur mu ve bir düzeltme yaşanır mı, bu sorular yatırımcıların kafasını kurcalıyor. Bir yandan ucuz kalan sektör hisseleri bir yandan üç-dört ayda yüzde 30 yükselen borsadaki balon şişmeye devam edecek mi soruları ile 2013 yılına girmek üzereyiz." Işıklar gibi piyasanın yakından takip ettiği tüm uzmanlar önümüzdeki dönemde piyasanın yönünü yabancıların pozisyonlarının belirleyeceğini belirtiyor.

Bu yüzden İMKB'de yabancıların pozisyonları ya da attıkları adımların yakından takip edilmesi gerekiyor. ışıklar bu konuda şu görüşü savunuyor: "2012 yılının tamamında alıcı pozisyonda olan yabancı yatırımcıların ellerinde tuttukları hisselerde bir hayli kazançlı olduklarını düşünüyorum. İki hafta önceki analizlerimizde yabancı yatırımcıların yıl boyunca ellerinde tuttukları ya da alım yaptıkları hisselerde göz önüne aldıkları kriterlerin en başında kârlılık ve temettü verimi geliyor demiştik. Önümüzdeki yıl genel olarak satış ağırlıklı bir strateji izleseler bile Türkiye piyasasında varlıklarını sürdüreceklerdir. Bu noktada raporlarda bazı değişimlerin ön plana çıkabileceği ve hisse değişimlerinin başlayabileceği unutulmamalıdır.

Yabancıları takip eden
Yabancı yatırım banka ve aracı kurumlarının son dönem raporlarında hisse hedef fiyatlarını yukarı çekmeleri ve öneri listelerini değiştirmeleri hisse bazında hareketlere neden olabiliyor. Bankacılık ve finans sektörü 2012 yılında bir hayli prim yaparak endeksi etkiledi. Hiç şüphesiz bu hisseleri elinde bulunduran ve yüzde 80’ine sahip olan yabancılar, bu durumdan oldukça memnun. Sanayi ve hizmet sektöründe ise alımlar birkaç ay önce yoğunlaşmaya başladı. Bir teknik düzeltme olsa da 2010 yılı zirvesine göre birçok şirketin henüz son yükseliş rallisinden yararlanamadığı gibi bir durum var. 2012’de yükselmeyen ve halen yabancının elinde bulunan sayıları beş-on kadar olan hisseye ve 2013 beklentilerine dönük alımların devam edeceği ihtimali devam ediyor. Bu noktada yatırımcılar seçici davranabilirlerse yeni bir yükseliş sırasında bu yükselişten faydalanabilirler. Ancak yabancı yatırımcıların satmaya başladıklarında ne kadar agresif davrandıkları ve bazen hiç olmayacak fiyatlara satış yapabileceklerini unutmadan beklentisi olan, beklenti fiyat/kazanç oranı nispeten düşük, defter değerine yakın işlem gören ve 2013 yılında bir hikâyesi olan sektörlere yatırım yapanlar kazanç elde edebilirler."

Hangi hisseler alınmalı?
Sektörel bazda ucuz kalan ve kârını geçen yıllara göre artıracak şirketlerin yanı sıra 2012’de güçlü kâr beklentisi ve temettü dağıtacak şirketler içinde seçimler yapılabileceğini kaydeden Selim Işıklar, " Geçen yıl yatırımını tamamlamış ya da düşük kurdan dolayı zarar yazmış malî yapısı kuvvetli şirketlerin yanı sıra son yükselişlerde fiyatı artmamış önceki zirvelerinin çok altında kalan güçlü şirketlerin 2013 yılında performans göstermesi beklenebilir" diyor.