Yapılandırmıyorlar!

Vatandaşa nefes aldırmayı amaçlayan borç yapılandırma düzenlemesi, yasal boşluklar nedeniyle tıkandı. Faizdeki belirsizlik üzerine bankalar en yüksek oranı tercih ediyor. Birçok banka yapılandırmaya dahi yanaşmamaya başladı.

Yapılandırmıyorlar!

Hükümetin, ekonomide yaşanan tıkanıklığı aşmak ve tüketiciyi rahatlamak için yürürlüğe koyduğu kredi kartı ile bireysel kredileri yapılandırma hamlesi, bankaların kafa karışıklığı nedeniyle henüz istenen sonucu doğurmadı.

Düzenlemenin aceleye getirilmesi nedeniyle bazı boşlukların olması bankaları temkinli adım atmaya yöneltti. Sabah'tan Dilek Güngör'ün haberine göre özellikle bireysel ve kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında faiz konusunda oluşan belirsizlik üzerine, bankalar tüketiciye en ağır faturayı çıkaracak yüksek faizi tercih etmeye başladı.

FARKLI FARKLI FAİZ

Edinilen bilgilere göre, kamu bankaları dışındaki birçok banka ihtiyaç kredisi borçlarını 48 ay vadelendirmek isteyen tüketicilere yüzde 1.45 ila 1.69 arasında faiz uyguluyor. Kamu bankalarında bu oran yüzde 1.25'le sınırlı tutuluyor. Bu oran 72 ay vade isteyen için yüzde 1.75'ten başlıyor. Bankalar 72 ay vadelendirmeyi risk olarak görüp faizi düşürmeye yanaşmıyor. Birçok bankanın da hiç yapılandırmaya yanaşmaması gelen şikâyetler arasında.

KARTTA DURUM VAHİM

Kredi kartını yeniden yapılandırmak isteyen tüketicilerin durumu ise daha vahim. Çünkü bankalar kredi kartı sisteminde vadeye göre kredi faiz oranlarını değiştiremiyor. Bu nedenle de kart borcunu yapılandırmak isteyenler yüzde 1.75 ila 2.02'ye kadar faiz ödemek durumda kalıyor.

Birçok banka kredi kartı borç yapılandırmasında Merkez Bankası'nın 3 ayda bir belirlediği "Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları"ndan en yükseğini dikkate alıyor. Bu oran 2015'ten bu yana değişmedi. Halen akdi (normal) faiz yüzde 2.02, temerrüt faizi yüzde 2.52 olarak uygulanıyor.

EYLÜLDE START ALDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi işlemleri ile banka ve kredi kartları hakkında değişiklik içeren yönetmelikleri 26 Eylül'de yürürlüğe girdi. Bireysel kredi ve kartta vade uzarken, borçlulara da 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkânı sağlandı.

BAŞBAKAN UYARMIŞTI

Kredi kartı ve kredi borçlarının yapılandırılması konusunda bankaların direnç göstermesi üzerine Başbakan Binali Yıldırım devreye girmişti.

Yıldırım, "Bankacıları uyarıyorum. Tefeciliği bırakın. Yok etmeyi değil, yaşatmayı hedef alın. Ya bunu kendiliğinizden yaparsınız, ya da bunu size yaptırırız" demişti. Borç yapılandırmasında yüksek faizler istendiğini belirten Yıldırım şöyle konuşmuştu: "Kardeşim yapılandırma getirdik. 1 lira borcunu 3 liraya çıkartıp yapılandırıyorsunuz. Bu fırsatçılıktır. Türkiye ekonomisinin görünümü ile bankaların durumu örtüşmüyor."

Yapılandırmıyorlar! - Resim : 1