Yarın büyük gün!

Son kez toplanacaklar

Yarın büyük gün!
Bireysel hesaba dayanan Kıdem Tazminatı Fonu sistemi oluşturulması için taraflar yarın son kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak. Kıdem tazminatı, çalışma hayatında uzun süredir tartışılan konuların başında geliyor ve bu uygulama yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiriyor. 10. Kalkınma Planı'nda, çalışma hayatında sosyal taraflarla diyalog içerisinde tüm işçiler açısından erişilebilirliğin sağlanacağı, bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi oluşturulması amaçlanmıştı.
"11 ay, 10 ay, 6 ay, mevsimlik yok"
Yaklaşık 11 milyon çalışandan 1,5 milyon işçinin kıdem tazminatı sorunu yok ama geriye kalan 9,5 milyon işçi, kıdem tazminatıyla ilgili ciddi sorunlar yaşıyor. İşte bu nedenle Bakan Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu'nda kararlı olduğunu ve fon hesabının mutlaka oluşturulacağını her ortamda ifade etmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenen 10. Çalışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada sosyal taraflara seslenerek, "Kıdem tazminatı konusunda aranızda anlaşın. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Biz üzerimize düşeni anında yerine getirmeye hazırız. 11 ay, 10 ay mevsimlik işçi, bunlara biz artık taraf değiliz, biz hakka tarafız. Diyoruz ki, 'Bir işçi, bir gün dahi çalışsa o, onun kıdem hesabına girmeli. Şimdi yeni hazırlık, inşallah hemen onun ödemesini getiriyor, bir gün dahi çalışsa... Dolayısıyla bundan sonra 11 ay, 10 ay, 6 ay, mevsimlik yok. Kıdem sürekli çalışıyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.
"Son kez pazartesi günü"
Bakan Çelik de kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bizim bu konuda dediğimiz gayet açık; 'fon' dediğimiz şey, tazminattan vazgeçme değil ki... 'Fon' dediğimiz şey, 12 ay zorunluluğu kaldırıp, aylık çalışma zorunluluğu getirmek. Yani bir ay çalışanın da tazminatını alabilmesi ve güvenceli bireysel hesabına aylık tazminatının yatması" ifadesini kullanmıştı.
Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin, 10 Kasım'a kadar taraflara bir noktaya gelmeleri için süre verdiklerine dikkati çeken Çelik, "Hükümet programımızda, fon uygulamasıyla işçi-işveren arasındaki bu ihtilafı ortadan kaldıralım, direkt olarak aylık ücretini nasıl alıyorsa fon hesabına da bireysel hesabına da tazminat, her ay düzenli yatsın. Böylece işçi-işveren arasında tazminat kavgaları kalksın anlayışıyla fon hesabına geçelim diye taraflara teklifimiz oldu. Bu konuda farklı değerlendirmeler var. Son kez pazartesi günü bakanlıkta saat 11.00'de taraflarla 3'lü danışma çerçevesinde bir araya geleceğiz" dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Biz bununla ilgili geriye gidecek hiçbir şeyin içinde olmayız. Bunun altına ne imza atarız, ne o toplantıya katılırız, buna da şiddetle karşı çıkarız" ifadesini kullanmıştı.

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da kıdem tazminatının Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş'in kırmızı çizgisi olduğunu belirterek, "Türk-İş, kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın gasbına yönelik her türlü girişimin karşısındadır. Bunun cevabı genel grev olacaktır" demişti.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kıdem tazminatı fonunu isterken talebimiz, var olan haklarımızın güvence altına alındığı bir çözüm. Hak-İş, mevcut kazanılmış haklarda geriye gidişe neden olacak herhangi bir düzenlemeyi asla kabul edemez, bunu tartışma konusu dahi yapmaz" değerlendirmesinde bulunmuştu.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Kıdem tazminatı sadece para gözüyle değerlendirilmemeli. Kıdem tazminatı aynı zamanda iş yerinde çalışan işçilerin iş güvencesi anlamına geliyor. DİSK'in kıdem tazminatına dair kırmızı çizgileri bellidir ve konfederasyonumuz, bu kırmızı çizgileri çiğneyen herhangi bir pazarlığa girmeyi reddetmektedir" şeklinde konuşmuştu. -TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, "Teklifimiz, mevcut ve çalışan işçilerimizin kıdem tazminatı haklarının muhafaza edilmesi ama onların müktesep haklarına riayet edilirken işverenin müktesep haklarına da hürmet gösterilerek yeni işe girecek işçiler için OECD ortalamalarını geçmeyecek şekilde düzenlenmesidir" demişti.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasını desteklediklerini belirterek, kıdem tazminatının bazı küçük ve orta boy işletmeler için sermayelerinin sıfırlanması anlamına geldiğine işaret etmişti. Taşeron firmaların önceki işverenden tahsil edilemeyen kıdem tazminatlarından da sorumlu tutularak iş yapamaz duruma getirildiğini vurgulayan Bezci, Kıdem Tazminatı Fonu'nun kurulmasını desteklediklerini açıklamıştı.ASO Başkanı Nurettin Özdebir de kıdem tazminatının tamamen işçinin lehine olan bir uygulama olduğunu savunmuştu.

AA