Yaş sebze meyve ihracatı arttı

Yaş sebze meyve ihracatı ilk çeyrekte yüz güldürdü

Yaş sebze meyve ihracatı arttı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) kanalıyla yapılan ihracat, 2013'ün ilk çeyreğinde yüzde 11 yükseldi. Artış, geçtiğimiz yıl yaşanan yüzde 12'lik kaybın, bu yıl telafi edileceği şeklinde yorumlanıyor.

UYMSİB, üç aylık dönemde ihracatını, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artırarak, 18 milyon 471 bin dolar seviyesine yükseltti. Bu rakam, 2012'de 16 milyon 663 bin dolardı. İhracattaki yüzde 11'lik artışta en büyük ihraç kalemi olarak göze çarpan siyah zeytindeki yüzde 45'lik artışın etkili olduğu görülüyor. Ülke geneli yaş meyve sebze ihracatı da bu dönemde yüzde 2,5 oranında arttı ve sektörün toplam ihracatı 579 milyon 471 bin dolar oldu.

SİYAH ZEYTİN LİDERLİĞİ KAPTIRMIYOR

UYMSİB kanalıyla üç aylık dönemde yapılan ihracatta; 8 milyon 949 bin dolarla siyah zeytin ilk sırada yer alırken, pırasa 2 milyon 16 bin dolarla ikinci, 1 milyon 943 bin dolarla da patates üçüncü oldu. Bu ürünleri; sırasıyla biber, yeşil zeytin, soğan ve ayva izledi. Siyah zeytindeki artış yüzde 45, pırasadaki artış ise yüzde 78 olarak dikkat çekti.

Ülke grubu bazında ihracat oranlarına bakıldığında ise ilk sıradaki Almanya, 8 milyon 565 bin dolarlık payıyla toplam ihracatın yüzde 46'sını oluştururken, Hollanda, 1 milyon 481 bin dolarla ikinci, Azerbaycan da 1 milyon 291 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. Bu ülkeleri sırasıyla İsviçre, Birleşik Krallık, Libya ve Suriye izledi. 2013 yılı ilk 3 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Almanya'ya ihracatın yüzde 22, Hollanda'ya yüzde 40, Azerbaycan'a ise ihracatın yüzde 14 gibi büyük bir oranda arttığı göze çarptı.

URGE PROJESİ YENİ UFUKLAR AÇACAK

Yılın ilk 3 ayında ihracatta yaşanan yükselişle ilgili değerlendirmelerde bulunan UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, ihracatta 'güvenilir ürün' için imaj güçlendirmesi, yeni pazarlara erişim ve yaşanan sıkıntıların çözümü için aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında oluşturulan kümelenme modelinin sektöre yeni ufuklar açacağına inandığını açıklayan Çalı, "2012'de iklim koşullarında yaşanan dalgalanmalar, AB ve komşularda yaşanan siyasi ve ekonomik krizler de sektörü olumsuz etkilemiş ve ihracatımız, geçtiğimiz yılı yüzde 12 değer kaybıyla tamamlamıştı. Ancak 2013'den daha umutluyuz. 2013 İhracatta Kiraz Yılı, çalışmalarımız kapsamında Japonya'ya kiraz, ABD'ye Bursa Siyah İnciri'nin ihracatı için girişimlerimizi yoğunlaştıracağız." dedi.