Yatırım bankacılığında sermaye şartı gevşiyor
2000 yılından bu yana yatırım bankası sayısında yaşanan azalma BDDK'yı harekete geçirdi
BDDK, yatırım bankacılığında 300 milyon dolar olan asgari ödenmiş sermaye şartını gevşetecek.
Türkiye'de yatırım ve kalkınma bankası olarak faaliyet gösteren ya da lisans sahibi toplam 13 banka bulunuyor. Bu sayının 1995'te, yani 20 yıl önce de aynı seviyede olması, sektörün arzulanan büyümeyi gösteremediğinin işareti.
Özel sektörün 9, kamu kesiminin 4 banka ile faaliyet gösterdiği bu alanda toplam ödenmiş sermaye 5.7 milyar dolar seviyesinde. Özel sektörün ödenmiş sermaye içindeki payı ise yüzde 20'nin altında. 1.1 milyar dolarlık ödenmiş sermayeye sahip özel yerli ve yabancı yatırım bankalarının özkaynakları ise haziran ayı verilerine göre sadece 1.5 milyar dolar.
BDDK DÜĞMEYE BASIYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben özel sektörün yatırım ve kalkınma bankası alanına ilgi göstermesini beklediklerini belirterek, bu alanda büyük bir potansiyel olduğunu, Türkiye'de kârlılığın yüksek ve krediler tarafında büyümenin devam ettiğini kaydetti. Büyüyen kredi talebinin ve uzun vadeli, kalkınmaya yönelik yatırımların kısa vadeli mevduat yapısı ile karşılanmasının zor olduğunu aktaran Akben, yatırım bankalarının büyümesinin ve uzun vadeli yatımların bu alanda fonlanmasının gerekliliğinin altını çizdi.
Akben, bu konuda BDDK olarak sermayedarlara izinler ve lisans konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade ederek "Öyle ki 300 milyon dolarlık asgari ödenmiş sermaye şartını bile gerekirse gevşetebiliriz. Yatırım bankacılığında biraz daha aşağı çekebiliriz, bu tamamen BDDK'nın inisiyatifinde" dedi. Akben, bankacılık alanında yerli sermayenin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.