Yeni hükümetin ev ödevi

Enflasyon yüzde 8’ler seviyesine çıkarken işsizlik, yüzde 11’e ulaştı. Bir türlü artış göremeyen ihracat en son mayısta yüzde 19 geriledi...

Yeni hükümetin ev ödevi

İster koalisyon ister azınlık olsun, yeni hükümet işbaşı yaptığında ekonomi yönetimini masada bozulmaya başlayan veriler bekliyor. Büyüme hızı düşerken, 2015’te de yüzde 4’lük hedefin tutacağına yönelik inanç zayıflıyor. Enflasyon yüzde 8’ler seviyesine çıkarken işsizlik, yüzde 11’e ulaştı. Bir türlü artış göremeyen ihracat en son mayısta yüzde 19 geriledi. Gerileyen petrol fiyatları sayesinde ithalat toplamda düştü. Seçim öncesinde bozulma olsa da kamu maliyesindeki disiplinin devamı da önem taşıyor.

ENFLASYON YILBAŞINDAN BERİ YÜKSELİŞTE

Yıllık tüketici yatları enasyonu (TÜFE) yılbasından bu yana düzenli biçimde yükselerek mayısta % 8.09'a ulastı. TÜFE, geçen yılın aynı döneminde % 9.6'ydı. Aralık 2014'e kadar düsüs gösterdikten sonra artan gıda yatlarının etkisiyle yükselise geçti. Mayısta gıda yatları düsüse geçse de yükselis devam etti.

BÜYÜME HIZI 5'TEN 3'E DÜŞTÜ

2002'den sonraki 10 yılda ortalama % 5.4 olan büyüme son üç yılda % 3'e geriledi. 2014'te % 2.9 oldu. Kisi bası gelir 418 dolar azaldı. 2015 büyüme hede önce % 5 olarak belirlendi, ama daha sonra % 4'e çekildi.

Yeni hükümetin ev ödevi - Resim: 1


SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 3.8 ARTTI

Sanayi üretimi nisanda geçen yıla göre % 3.8 arttı. Ancak bir önceki aya göre bir degisim olmadı. Sanayi üretimi bu yılı düsüsle açtı. Subatta % 0.9'luk artısın ardından martta toparladı.

İLK ÇEYREKTE AÇIKLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Cari açık 10.9 milyar dolara çıkınca yıllık açık 45.4 milyar dolara yükseldi. Bütçe açıgı 5.4 milyar lira oldu. Mart 2014'te artıda olan faiz dısı denge Mart 2015’te 655 milyon liralık açıga dönüstü.

KAYDA DEĞER SÜRE BEKLENİYOR

Bütün gelisen piyasalar gibi Türkiye de FED'in faiz artırım kararını bekliyor. FED Baskanı Janet Yellen'in 'kayda deger sürede' olacagı mesajı ısıgında karar geldiginde gelisen piyasalarda ciddi dalgalanma bekleniyor.

EN FAZLA GENÇ İŞSİZ BİZDE

OECD’ye göre 16-29 yas grubunun % 31.3'ü is sahibi degil ve mesleki egitim almıyor. Türkiye bu haliyle OECD birincisi oldu. Issizlik 2015'in baslamasıyla beraber % 11'ler seviyesini gördü. Son olarak subatta % 11.2 çıktı.

Kaynak:Habertürk Gazetesi