Yerli futbolcular el yakıyor

Spor Toto Süper Lig'de yabancı sınırlamasının uygulanması nedeniyle Anadolu kulüpleri, "Dört büyükler"den yerli futbolcular için yüksek bonservis bedeli talep ediyor.

Yerli futbolcular el yakıyor
Yabancı kontenjanının gelecek sezondan itibaren 6+2'den kademeli olarak düşecek olması "Dört büyükleri" düşündürürken, Anadolu takımlarını sevindiriyor. İstanbul ekiplerinin kadrolarında daha az yabancı futbolcu bulunduracak olmaları, Anadolu kulüplerinin kasalarını daha fazla dolduracağı anlamına geliyor.
Yerli futbolcuları yetiştirip "Dört büyüklere" satmakla nam salan ve gelirinin büyük bölümünü bu yöntemle sağlayan kulüplerin başında ise Gençlerbirliği, Gaziantepspor ve Kayserispor geliyor.
Fenerbahçe, UEFA Şampiyonlar Ligi kupasını kaldırmış Dirk Kuyt'ın bonservisini 1 milyon avro bedelle Liverpool'dan alırken, Kayserispor'dan Mehmet Topuz'u kadrosuna katmak için kasasından 9 milyon avro çıkarmak zorunda kaldı.
Yerli futbolculara en çok harcama yapan kulüplerin başını çeken Fenerbahçe, Özer Hurmacı için de Ankaraspor'a 4 milyon 200 bin avro ve yanında İlhan Parlak ile Özgür Çek'i verdi. Beşiktaş, Türkiye'nin en iyi orta saha oyuncularından biri kabul edilen Portekizli Manuel Fernandes'i 2 milyon 300 bin avro bonservis bedeliyle İspanya'dan Türkiye'ye getirirken, Fenerbahçe Serdar Kesimal ve Hasan Ali Kaldırım için Kayserispor'a toplam 8 milyon 750 bin avro ödeme yaptı.
Beşiktaş, 15 yıl Real Madrid forması giyen dünyanın sayılı orta saha futbolcularından Guti Hernandez'i yıldızlar topluluğu "Galaktikos"tan bedelsiz alırken, İsmail Köybaşı için Gaziantepsor ile 5 milyon 500 bin avroya el sıkıştı. Siyah beyazlılar, ayrıca yıllarca Portekiz'in kaptanlığı yapmış Simao Sabrosa'ya 900 bin avro karşılığında Beşiktaş forması giydirmeyi başarırken, Mustafa Pektemek'i Gençlerbirliği'ne 4 milyon avro ödeyerek kadrosuna katabildi.
Galatasaray, Real Madrid ve İnter formalarını giyme başarısı göstermiş Hollandalı yıldız Wesley Sneijder için kasasından 7 milyon 500 bin avro çıkararak Türk Telekom Arena'da taraftarına "utbol şöleni" sunarken, Gökhan Ünal'ın Avni Aker'de boy göstermesi Trabzonspor'a 6 milyon 200 bin avroya mal oldu.
Sarı-kırmızılılar, geçen yıl Chelsea'da UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşamış Fildişi Sahili'nden Didier Drogba'yı da 4 milyon avro imza parası ödeyerek kadrosuna kattı.
Çıkış formülü gurbetçiler
Yerli futbolcuların bonservis fiyatlarının yüksel olması 'Dört büyükleri' farklı arayışlara itiyor. Maddi kriz yaşayan ve 'Feda' diyen Beşiktaş, bu sezon yerli oyuncuların pahalı olması nedeniyle gurbetçi futbolculara yöneldi. Siyah-beyazlılar, Arsenal'den Oğuzhan Özyakup'u 500 bin avro, Rapid Wien'den Veli Kavlak'ı 750 bin avro ve Kaiserslautern'den Olcay Şahan'ı 800 bin avro bedelle transfer etti.