Yeşil sahalara vergi şoku!

Futbolcular 2 katından fazlasını ödeyecek

Yeşil sahalara vergi şoku!

Transfer sezonunda milyonlarla ifade edilen rakamlara imza atan futbolcular, halen TBMM'de bulunan yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısının yasalaşması halinde halen ödedikleri verginin iki katından fazlasını ödemek zorunda kalacak. Bu çerçevede örneğin yıllık kazancı 1 milyon lira olan bir futbolcu, halen yürürlükte olan yasa ile 150 bin lira vergi öderken, yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısının yasalaşması halinde ödeyeceği vergi 340 bin 125 liraya yükselecek.

DRGOBA'NIN 3.5 MİLYON LİRASI DEVLETE! LİNKE TIKLAYIN!

Borsa İstanbul Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) gönderdiği transfer ücretleri ile medyada yer alan transfer haberlerindeki ücret rakamları üzerinden derlediği verilere göre, yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı bu haliyle yasalaşırsa, Türkiye futbolcular için "vergi cenneti" olmaktan çıkacak. Transferlerde birçok büyük Avrupa kulübünün ödediği rakamlardan aşağı imza atmayan futbolcular, vergi sonrası kazançlar dikkate alındığında Avrupa liglerinde oynayan birçok yıldızı geride bırakıyordu.

Yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu'na göre Süper Lig'de oynayan futbolcular yüzde 15, bir alt ligdeki kulüplerde oynayan futbolcular yüzde 10, diğer kulüplerde oynayan futbolcular ise yüzde 5 vergi ödüyor. Teknik direktörlerin ödediği vergi ise yüzde 35.

YÜZDE 35'E ÇIKACAK

TBMM'de ilgili komisyonlarda bulunan yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı yasalaşırsa, milyonlarla ifade edilen rakamlara imza atan futbolcuların kazançlarına bakılmaksızın uygulanan yüzde 15 gelir vergisi ödemeleri uygulaması kalkacak.

Yerini, ücretlilerde olduğu gibi kazanca göre vergilendirme alacak. Eğer bir futbolcunun yıllık geliri 160 liranın altındaysa gelir dilimlerine göre yüzde 15, 20, 27 ve 35'lik oranda vergilendirilecek. Kazanç 160 bin liranın üzerindeyse futbolcu da beyanname verecek. Gelir ve gider bildiriminde bulunarak ortaya çıkan rakam üzerinden vergisini ödeyecek.

Halen en üst ligde oynayan bir futbolcunun ödediği vergi İngiltere ve Japonya'da yüzde 50, Almanya'da yüzde 45, İspanya ve İtalya'da yüzde 43, Fransa'da yüzde 40, Hollanda'da ise yüzde 30 düzeyinde bulunuyor.

KİM NE KADAR VERGİ ÖDEYECEK?

Gelir Vergisi Kanununun 103'üncü maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 2013 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere; 10 bin 700 liraya kadar yüzde 15, 26 bin liranın 10 bin 700 lirası için bin 605 lira, fazlası yüzde 20, 60 bin liranın 26 bin lirası için 4 bin 665 lira (ücret gelirlerinde 94 bin liranın 26 bin lirası için 4 bin 665 lira), fazlası yüzde 27, 60 bin liradan fazlasının 60 bin lirası için 13 bin 845 lira (ücret gelirlerinde 94 bin liradan fazlasının 94 bin lirası için 23 bin 25 lira), fazlası için yüzde 35 oranında vergilendiriliyor.