Yumuşacık inmişiz!

Merkez'in (PPK) toplantısı sonuçlarına göre iç ve dış talep arasında dengenin sağlandığı bildirildi

Yumuşacık inmişiz!

Merkez Bankası, son dönemde açıklanan veriler doğrultusunda iç ve dış talep arasında dengenin sağlandığını bildirdi. Kredi büyümesindeki yavaşlama ve göreli fiyat hareketliliğine bağlı olarak ithalatın üçüncü çeyrekte gerilediğini açıklayan para otoritesi, küresel zayıflamaya rağmen ihracatın arttığını vurguladı. Bu doğrultuda, 12 aylık birikimli cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam ettiğini, yılın son çeyreğinden itibaren iç talepteki canlanmaya bağlı olarak dengelenme eğiliminin yavaşlayabileceğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçları açıklandı. Açıklamaya göre enerji grubunda elektrik ve doğalgaz tarifeleri ile vergi düzenlemesine bağlı olarak akaryakıt fiyatlarında kaydedilen artışlar yıllık enflasyonu yüzde 15 seviyelerine yükseltti. İstihdam ve sanayi üretimdeki artışa rağmen küresel kriz, Türkiye'deki yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak görülüyor. Talep yönlü unsurların enflasyondaki düşüşü desteklerken, yılın son çeyreğinde yurt içi talepte bir miktar toparlanma beklense de toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin süreceği tahmin ediliyor. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin de katkısıyla enflasyonun yılsonunda, Ekim Enflasyon Raporu tahminine kıyasla daha düşük bir seviyede gerçekleşeceği öngörülüyor.

Ayrıca, toplam talebin arzu edilen yönde ilerlemesi için kredilerdeki ılımlı artışların korunmasının önemli olduğunu belirten Kurul, yıllık kredi artış oranının yüzde 15'leri aşmamasının fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyeceğini vurguluyor. Küresel krize dayanmak için, ihtiyatlı para politikalarının önemine değinirken, tasarruf açığını azaltacak politikaların riskleri de azaltacağına işaret ediyor. Alınan kararlar arasında Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı ve yukarı yönlü ayarlanacağı, politika faizi ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceği de yer alıyor.