Yunan referandumundan 'hayır' çıkarsa ne olacak?

Yunanistan'da bugün yapılan referandumda oy verme işlemi bitti. İlk gelen bilgiler "hayır" oylarının fazla olduğu yönünde. Peki "hayır" galibiyetinde ne olacak?

Yunan referandumundan 'hayır' çıkarsa ne olacak?

Yunanistan, kurtarma programını oylamak için bugün sandığa gitti. Oy verme işlemi sona erdi. Sandıklar kapandıktan sonra yapılan anketlerin neredeyse tamamı hayır oyunu önde gösteriyor. Dört ayrı Yunan televizyonunun anketine göre de hayır oyu verenlerin sayısı daha fazla oldu.
Sandık çıkışı anketlerine göre, 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 53'ü bulurken, 'evet' oyu verenlerin oranı yüzde 47'de kaldı.

Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Angela Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile referandum sonuçlarını görüşmek üzere Pazartesi günü Paris'e gideceğini duyurdu.
Reuters'ın haberine göre Seibert yazılı açıklamasında, referandumun yanı sıra Yunanistan'ın durumuyla ilgili Almanya-Fransa işbirliğinin ele alınacağını söyledi.
Peki sandıktan resmi olarak "hayır" sonucu çıkması durumunda ne olacak?
"Hayır" oylarınnı resmi olarak fazla olması halinde Yunanistan'ın önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki Euro'dan ayrılmak. Diğer ise kreditörlerle yeniden müzakere etmek. SYRIZA hükümeti, referandumdan "hayır" çıkması halinde kreditörlerle müzakereleri sürdürmek için Brüksel'e heyet göndereceğini açıkladı.
Yeniden müzakerelere başlamak piyasalar açısından "belirsizlik" seçeneğinin devamı anlamına geliyor.
Müzakerelerden anlaşma çıkmaması durumunda Çipras'ın önünde yine sandık var: Ya seçim ya da yeni referandum...
Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling, Yunanistan'ın eurodan çıkmasının Avrupa açısından ekonomik olarak ciddi bir etkisi olmayacağını, ancak Akdeniz ülkesi için ciddi sonuçları olacağını söyledi.
Avrupa Merkez Bankası, gerekli görülmesi durumunda bütün önlemleri alacaklarını söylüyor. AMB Üyesi Benoit Coeure, "Mevcut durumda Avrupa'da ve dünyadaki yüksek belirsizlik karşısında AMB olarak her türlü önlemi almaya hazırız" diye konuştu.

KIYAMET SENARYOSU ÇİZDİ

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Yunanistan için "kıyamet" senaryosu çizdi: "Yeni kaynak aktarılmadan, sağlık sistemi duracak, enerji ve ulaşım alt yapısı çökecek, kimseye maaş ödemesi yapılamayacak ve önemli malların ithalatı gerçekleştirilemeyecek".
Schulz, sonucun hayır olması durumunda Yunanistan euro dışında bir para birimine ihtiyacı olacağını söyledi.

"AYRIŞMA DERİNLEŞECEK"

University of Macedonia Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi ve anket şirketi sahibi Nikos Marantzidis ''Pazartesi günü geldiğinde devasa ekonomik sorunların yanına, derinden ayrışmış bir ülke eklenecek. Ekonomik durum kötüleşirse, ki bu kuvvetle muhtemel, o zaman ayrışma derinleşecek'' diye konuştu.
Bütçe kesintileri ve vergi artışı karşılığında mali yardımı halka danışan oylama, Yunanların euro dönemindeki en zorlu zamanlarına denk geldi. Bankalar kapanırken, ticaret durma noktasında ve emekliler maaşlarını sınırlı bir oranda alabiliyor.

Başbakan Alexis Tsipras, kreditörlerin yeni kurtarma paketi karşılığındaki taleplerine 'hayır' oyu verilmesini istiyor. Avrupalı liderler ise Yunanistan'ın ekonomik çöküntüden tek kurtuluşunun 'evet' oyunda olduğunu düşünüyor.