Yunanistan resmen temerrüte düştü
Avrupa İstikrar Fonu, Yunanistan'ın resmi olarak temerrüte düştüğünü açıkladı. Son anketlere göre ise Pazar günü, IMF ve AB’nin kemer sıkma politikalarını oylayacak Yunanlar hükümetin isteğinin aksine “evet” deme ve Euro’da kalma eğiliminde
Avrupa İstikrar Fonu, Yunanistan'ın resmi olarak temerrüte düştüğünü açıkladı. Temerrüt, borçlunun herhangi bir borç yükümlülüğünü zamanında yerine getirememe durumudur. Zamanında ödenemeyen borç sonrasında, ya alacaklı ile görüşülerek yeniden yapılandırma yoluna gidilir, ya da iflas ilan edilir. Borçlunun bir alacaklıya karşı temerrüde düşmesi durumunda, diğer alacaklılar hızla borçların ödenmesini talep edebilir.
Evet'çiler önde
Yunanistan’ın daha fazla borçlanabilmesi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği’nin öne sürdüğü ağır şartların oylanacağı Pazar gününden önce halkın eğilimine dair anketler yayınlandı. Anket sonuçlarında oranlar farklı olsa da, “Evet” diyenlerin oranı, “Hayır” dyenlerden tüm anketlerde daha yüksek. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras halktan “Hayır” demesini istemiş, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ise sonucun “Evet” çıkması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı.
Avrupa Birliği liderleri, bu anketten çıkacak sonucun Yunanistan’ın AB’de kalıp kalmayacağını belirleyeceğini söylüyor.
Anket sonuçları
Alco Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre ise “Evet” diyecekler % 44,8, “Hayır” diyecekler ise % %43,4 olacak. Ankete göre halkın %11,8’i halen kararsız. Anket şirketi hata paylarının ise % 3,1 olduğunu belirtiyor.
Yunan Mega Tv için bir anket yapan Poll GPO araştırma şirketinin verilerine göre "Evet" yüzde 47,1 ve "Hayır" yüzde 43,2 çıktı. “Evet” diyeceğini belirtenlerin “Hayır” diyeceğini belirtenlerden yaklaşık 4 puan fazla olduğu ankette %10 ise hâlâ kararsız. Halkın %60’ı ne olursa olsun AB’de kalmak istiyor.
S&P’den uyarı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması durumunda ülke ekonomisinin dört yılda yüzde 20 küçülebileceği uyarısında bulundu.
Yunanistan'ın gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 70'inin Euro sistemi üzerine kurulu olduğunu belirten kuruluş, Euro olmadan bankaların ve ödeme sistemlerinin işleyemeyeceğini söyledi.
Yunanistan’ın geçeceği muhtemel yeni para biriminin Euro karşısında büyük değer kaybı yaşayacağını söyleyen S&P, ülkenin Euro cinsinden kamu ve özel sektör borçlarının şişeceğini belirtti.
Kuruluş, Yunanistan’ın bölgeden çıkması halinde diğer ülkelerin fazla etkilenmeyeceğini, sermaye piyasalarının ve hassas ekonomiye sahip ülkelerin bir ölçüde etkilenebileceğini öngördü.
S&P, borç krizi nedeniyle Yunanistan’ın kredi notunu CCC’den CCC-‘ye düşürmüştü.
Yunanistan'ın borç taksidini ödeyememesi krizi tetikledi
IMF, Avrupa Merkez Bankası ve çeşitli Avrupa ülkelerine toplam 323 milyar Euro borcu olan Yunanistan, IMF’ye 30 Haziran’da ödemesi gereken 1,6 milyar euroluk taksiti ödemedi.
Euro Bölgesi’nden çıkması gündeme gelen ülkede halk, borç verenlerin şart koştuğu kemer sıkma politikalarını 5 Temmuz’da referandumla oylayacak.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, kreditörlerin koşullarını şartlı olarak kabul ettikleri yönündeki mektubu nedeniyle Euro Bölgesi Maliye Bakanları ile telekonferans toplantısı yapmıştı.
Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan’ın son çözüm hamlesini “not etmekle” yetinmiş ve referanduma kadar Yunanistan'la müzakere etmeyeceklerini belirtti. Dijsselbloem "Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" demiş, yani Yunanistan’ın son dakika çabasına olumsuz yanıt vermişti.
Kaynak:Al Jazeera